:focal(411x150:511x250)&w=3840&q=75)
9 manieren om een baan te vinden zónder sollicitatiebrief
Hoe kan je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek zonder de standaard brief? Er zijn véél snellere manieren om aangenomen te worden bij het bedrijf van je dromen dan reageren op een vacature met cv en brief. Grijp je voorsprong met deze 9 tips.
1. Val op met een verzorgd uiterlijk
Wist je dat 20% van de sollicitanten wordt afgewezen, omdat ze er niet presentabel uitzien? Onderschat nooit de kracht van een verzorgd uiterlijk en frisse oksels. En opvallen met je uiterlijk - in positieve zin dan natuurlijk - is heel slim, want niemand kan jouw roze pak of mooie bril vergeten!
Niet alleen tijdens het sollicitatiegesprek wil je er op je best uitzien, maar ook online. Denk aan je foto op LinkedIn en op Facebook. Wat zegt die foto over jou? Dat je professioneel, betrouwbaar en vriendelijk bent? Zo nee, laat dan mooie foto's maken. Dat is echt de investering waard, want je kunt ze jarenlang gebruiken voor elk cv, smoelenboek of datingprofiel.
2. Schrijf je in bij de Nationale Vacaturebank
Hoe heerlijk zou het zijn als werkgevers jou zouden benaderen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen? Nou oké, één ding dan: een profiel aanmaken op Nationale Vacaturebank. Daar kunnen werkgevers jouw cv bekijken en je direct uitnodigen voor een gesprek. Makkelijker wordt het niet! Hoe je een succesvol profiel maakt, lees je hier.
3. Bewaak je Google zoekresultaten
Je hebt jezelf vast weleens gegoogeld. Wat kwam je tegen? Verwijder alle resultaten waarvan je niet wilt dat een recruiter of je toekomstige werkgever het leest. Als je de inhoud niet meer kunt verwijderen, mail dan de beheerder van de website. Zet ook bijvoorbeeld je YouTube afspeellijsten, Pinterest-borden en Instagram op privé. Je wilt bekend staan om je bijzondere kwaliteiten en unieke expertise, niet om een onvriendelijke opmerking die je in 2012 op een forum hebt geschreven.
4. Gebruik je netwerk
Van je netwerk moet je het hebben. In de tijd dat je één sollicitatiebrief hebt geschreven, kun je al met drie mensen koffie drinken. Zoek mensen op die jouw droombaan hebben of werken bij een tof bedrijf en nodig ze uit voor een lekker bakkie. Mensen praten graag over zichzelf en hun werk, dus met een luisterend oor laat je al snel een goede indruk achter. Vergeet niet duidelijk het doel van het gesprek te benoemen. Voilà!
Vind je nieuwe baan nog sneller
Op Nationale Vacaturebank vind je banen in heel Nederland. Ook bij jouw in de buurt hebben we meer dan voldoende vacatures. We hebben alvast een kleine selectie voor je gemaakt.
5. Straal zelfvertrouwen uit
Sollicitanten die té graag willen, worden vaak niet aangenomen. Waarom? Omdat mensen met een wanhopige en aanhankelijke uitstraling als onaantrekkelijk en onbetrouwbaar worden gezien. En dat is natuurlijk juist niet wat je wilt.
Wees daarom altijd zelfverzekerd, stabiel en enthousiast bij het (telefoon)gesprek. Je wilt hen het idee geven dat als je deze baan niet krijgt, er genoeg andere werkgevers voor jou in de rij staan.
6. Vraag het gewoon
Weet je wat de meest succesvolle strategie is om op gesprek te mogen komen? Door er gewoon om te vragen. Toegegeven, het kost wat brutale moed én een overtuigend stukje tekst, maar dat is het waard! Ga langs met een taart en je cv, bel of stuur een LinkedIn bericht. Mensen helpen graag, daar krijgen ze namelijk een fijn gevoel van. En vaak zijn ze zo onder de indruk van de moeite die jij hebt gedaan, dat je een vergrote kans hebt om de baan te krijgen. Probeer het maar eens. Vraag het gewoon.
7. Wees de expert
Werkgevers zijn niet op zoek naar manusjes van alles. Ze willen de ster van het werkveld. Iemand die alles weet. En - geheimpje! - dat ben je al snel, want natuurlijk weet jij méér dan iemand die niet in jouw vakgebied werkt. Zet sociale media of een blog in om je expertise te laten zien. Combineer eigen materiaal met retweets, reblogs of reposts van anderen. Profileer je scherp, niet als iemand die alles 'wel leuk' vindt. Dat onderstreept namelijk nogmaals je passie en deskundigheid.
8. Sta open voor functies uit een onverwachte hoek
Misschien dat je benaderd wordt voor een functie waar je niet meteen razend enthousiast van wordt. Als je algemene oordeel over de vacature een voldoende is, ga dan toch langs en informeer waarom ze jou hebben gekozen. Niet alleen leer je dan een hoop over je profilering en train je sollicitatievaardigheden, wie weet blijkt de functie toch heel leuk te zijn.
9. Maak een sterk LinkedIn profiel
LinkedIn is net als paraderen op de Costa Brava: het is zoeken en gezien worden. Hoe maak je een mooi profiel dat gemakkelijk gevonden kan worden door recruiters en werkgevers? Kies een mooie professionele foto, vul zoektermen in waarop je gevonden wilt worden en schrijf alleen relevante werkervaring op.
Auteur: Yorien Stroosnijder van meisjezonderwerk.nl
&w=1920&q=75)