Werkgevers/
Werknemers
Gunstige arbeidsmarkt voor techniek, ict, zorg en onderwijs
Archief2 min lezen

Gunstige arbeidsmarkt voor techniek, ict, zorg en onderwijs

Gediplomeerden uit de techniek en ICT, onderwijs en gezondheidszorg op bachelor en masterniveau hebben de komende jaren de beste arbeidsmarktvooruitzichten. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.


De komende zes jaar blijft de krapte op de arbeidsmarkt aanhouden: er worden meer dan 2 miljoen baanopeningen verwacht. De huidige werknemers verlaten de arbeidsmarkt, al dan niet tijdelijk, vanwege (vervroegde) pensionering, zorgtaken of verruilen hun beroep voor een ander beroep.

Daarnaast ontstaat er ook nieuwe werkgelegenheid, waardoor bijna een half miljoen werkenden aan de slag kunnen. Onderzoeksleider Didier Fouarge: ‘Vooral ict-functies zijn groeiberoepen: ruim de helft van de baanopeningen in de ict zijn het gevolg van nieuwe werkgelegenheid, vooral vanaf hbo-niveau.’

Lage instroom

Uit het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024 blijkt verder dat ‘de toekomstige knelpunten in de personeelsvoorziening het grootst zijn in de zorg en welzijn, techniek en ict en in het onderwijs. Vooral voor de eerste twee lijken er minder alternatieven voor een bepaalde opleidingsachtergrond in een beroep te zijn, waardoor het moeilijker is om geschikt personeel te vinden.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

'Wat het onderwijs betreft, zijn de knelpunten het gevolg van een lage instroom van gediplomeerden met deze opleiding. Ook speelt mee dat werkenden met een onderwijsachtergrond in andere functies terechtkomen. De grote vraag naar werkenden met een technische of ict-opleiding kunnen we toeschrijven aan de toenemende digitalisering die alle sectoren van de economie treft.’ Voor technisch gediplomeerden geldt hetzelfde: ook buiten de techniek worden technische vaardigheden gevraagd.

Lees het volledige rapport op de website van het ROA.


Afbeelding van de auteur

Redactie Intermediair

Ja, houd mij op de hoogte

Ontvang wekelijks carrière-inspiratie en nieuws over arbeidsmarktontwikkelingen.