:focal(411x150:511x250)&w=3840&q=75)
Bepaal en vergroot jouw werkgeluk
Elke baan heeft leuke en minder leuke kanten. Welke dit precies zijn, verschilt per persoon. Weet jij waar je blij van wordt en welke omstandigheden daaraan bijdragen? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je graag geniet van een fietstocht naar werk. Of je wilt het gevoel hebben dat jouw inzet écht telt en verschil maakt: iets bijdragen.
Werkgeluk bepalen en verhogen in het kort:
Werkgeluk is tevreden zijn met je baan en daar bijvoorbeeld voldoening uithalen.
Positieve werkervaringen leiden tot meer productiviteit, creativiteit en stressbestendigheid.
Het performance happiness-model geeft de belangrijkste werkgeluk aspecten aandacht: jouw bijdrage, zelfvertrouwen, overtuiging, toewijding, je potentieel kunnen benutten en bedrijfscultuur.
Salaris, reistijd en doorgroeikansen beïnvloeden je werkplezier binnen dit model.
Persoonlijke groei en sterke werkrelaties verhogen jouw werkgeluk; neem zelf initiatief en waardeer wat goed gaat.
Werkgeluk draait om blijvend te leren over jezelf in relatie tot je werk. Dit betekent niet dat je je 100% van de tijd je op en top voelt en je werk door een roze bril bekijkt. Sommige mensen komen erachter dat ze niet genoeg werkgeluk kunnen halen uit hun huidige baan. Een carrièreswitch maken is dan soms mogelijk. Goed om met plezier naar je job te gaan, want de wetenschap toont aan dat gelukkige mensen, productiever, creatiever en stressbestendiger zijn.
Wat betekent werkgeluk?
Werkgeluk betekent niet alleen 'happy' zijn op kantoor. Werkgeluk is onder andere het gevoel van tevredenheid en voldoening dat je hebt in je werk. Of je nu lekker gaat op je vertrouwde dagelijkse routine of juist helemaal opbloeit van nieuwe uitdagingen, werkgeluk laat je stralen. Zie het als een avontuur dat je drijft en motiveert, waarbij je jouw talenten en creativiteit volledig gebruikt.
&w=3840&q=75)
Welke factoren hebben invloed op je werkgeluk?
Werkgeluk is een belangrijk ingrediënt voor een energieke werkdag. Wat maakt nu daadwerkelijk het verschil? Een groep onderzoekers van het iOpener Institute in Oxford besloot uit te zoeken wat mensen echt blij maakt op hun werk. Ze vroegen allerlei mensen uit 131 landen naar hun ervaringen en kwamen uiteindelijk met een lijst van zes belangrijkste factoren die zorgen voor werkgeluk. Deze pijlers vormen samen het performance happiness-model:
Bijdrage: het gevoel dat jouw inzet écht telt en verschil maakt, geeft voldoening en motiveert.
Zelfvertrouwen: een gezonde dosis zelfvertrouwen ondersteunt je bij het nemen van beslissingen en het aangaan van uitdagingen.
Overtuiging: het draait allemaal om weten waarom je doet wat je doet en hoe je dat moet aanpakken. Die heldere focus maakt je niet alleen sterker, maar houdt je ook gefocust. Denk aan het vertrouwen dat je op het juiste pad zit en de tools die je hebt om je doelen te bereiken.
Toewijding: geloof in de waarde van je werk is als brandstof voor je enthousiasme. Het zorgt ervoor dat je met plezier opstaat voor die nieuwe werkdag, altijd klaar om er met volle energie tegenaan te gaan.
Cultuur: je thuis voelen in de bedrijfscultuur en de teamwaarden écht omarmen, dat geeft je een warm gevoel van verbondenheid. Het is alsof je deel uitmaakt van een tweede familie, waar je je buiten werkdagen ook nog goed voelt.
Potentieel benutten: de kern van het model. De kans om je talenten en vaardigheden in te zetten is goud waard. Deze elementen helpen daarbij:
Je energiek voelen;
Je kwaliteiten gebruiken;
Je vaardigheden gebruiken;
Iets nieuws leren;
Uitdagingen overwinnen.
Belangrijke randvoorwaarden: vertrouwen in je baas en de organisatie vormt de basis. Het is belangrijk om erkenning te krijgen voor wie je bent en wat je doet. Als je met trots naar je bijdrage en naar de organisatie kijkt, ontstaat een positieve werkomgeving.
Salaris, reistijd, doorgroeimogelijkheden en je leidinggevende
Als je aan werkgeluk denkt, schieten salaris, reistijd, doorgroeimogelijkheden en je leidinggevende vast door je hoofd. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank van januari 2025 dat de helft van de werkende jongeren salaris inlevert voor een baan dichtbij huis. Logisch, want dit soort zaken beïnvloeden hoe je je dagelijks voelt. Toch passen ze allemaal prima in een groter plaatje: het performance happiness-model.
Salaris: het gevoel waardering te krijgen. Salaris lijkt simpelweg om de centen te draaien, maar het doet meer. Een eerlijk en competitief loon geeft je het gevoel dat je baas je erkent en waardeert. Dat gevoel versterkt je overtuiging dat jouw bijdrage telt.
Reistijd: hoeveel tijd blijft er over? Een lange reistijd zuigt soms je enthousiasme weg. Ruim een uur in de auto of trein? Dat kan een flinke impact hebben op je energie en toewijding.
Doorgroeimogelijkheden: jezelf blijven ontwikkelen. Als je kansen hebt om door te groeien, zet je je potentieel in. Het performance happiness-model herkent dat dit je zelfvertrouwen voedt. Iets nieuws leren of een stap omhoog maken zegt: ‘Ik kan dit!’
Leidinggevenden: Je manager bepaalt deels hoe jij je voelt op de werkvloer. Inspirerende leidinggevenden zorgen voor een positieve cultuur. Zij motiveren en geven je het gevoel dat je werk betekenis heeft. Ze zitten niet alleen in het model als 'leiders', maar als sleutel tot werkplezier.
Tips en adviezen die jouw werkgeluk verhogen
Expert Frederike van Spaendonck, loopbaan, life- en sollicitatiecoach en therapeut bij To the sky, deelt met Nationale Vacaturebank handige tips en adviezen om jouw werkgeluk te verhogen:
Jouw werkgeluk is jouw verantwoordelijkheid, niet die van je baas. Wachten tot iemand anders jouw werk leuker of beter maakt, is zinloos. Wil je groeien? Wil je meer uitdaging? Wil je een cursus volgen? Kom in actie en neem zelf initiatief als je iets wilt veranderen.
Ken je energiegevers en -nemers. Wat geeft je energie in je werk? Welke taken kosten je juist veel moeite? Breng het in kaart en kijk of je je werk zo kunt inrichten dat er een betere balans ontstaat.
Heb een duidelijk doel voor ogen. Waarom werk je? Wat motiveert je? Werkgeluk komt niet alleen uit fijne collega’s en interessante projecten, maar ook uit een gevoel van richting en zingeving. Als je niet geïnspireerd wordt door wat je doet, is het misschien tijd om je koers te veranderen.
Investeer in relaties. De mensen met wie je werkt, bepalen voor een groot deel je werkgeluk. Voel je je verbonden met je collega’s? Kun je jezelf zijn? Werk aan sterke relaties en een positieve werkomgeving.
Doe werk dat bij je past. Je kunt ergens goed in zijn, maar als je er geen voldoening uit haalt, zul je op lange termijn niet gelukkig zijn. Zoek naar een combinatie van talent, interesse en groei.
Oefen met dankbaarheid. Niet alles hoeft perfect te zijn om tevreden te zijn. Focus op wat goed gaat en wat je wél hebt, in plaats van alleen te kijken naar wat beter kan. Dit helpt je om positiever in je werk te staan. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld dagelijks drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
Wil je jouw werkgeluk ergens anders beproeven?
Veelgestelde vragen over werkgeluk
Wat is werkgeluk?
Wat draagt bij aan werkgeluk?
Waarom daalt ons werkgeluk?