Hoe vraag je om loonsverhoging?
Salaris7 min lezen

Hoe vraag je om loonsverhoging?

Wil je meer salaris verdienen? Vind je het tijd voor een loonsverhoging? Elke maand staat je salaris op je bankrekening, maar na verloop van tijd wil je toch meer verdienen. Er zijn altijd momenten waarop je vindt dat het tijd is om opslag te vragen. Maar hoeveel salarisverhoging ga je vragen en hoe vraag je om loonsverhoging? Onderzoek vooraf of je een salarisverhoging verdient. Waar begin je en hoe plan je een functioneringsgesprek over salaris? In dit artikel vind je 7 handige tips.


Wanneer salarisverhoging vragen?

  • Je weet dat je waardevol bent voor het bedrijf. Je doet werkzaamheden die anderen niet of slechter doen.

  • Je boekt duidelijke resultaten.

  • Je functie is veranderd.

  • Je nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden hebt gekregen.

  • Je hebt voor een lange tijd taken van een zieke of afwezige collega erbij gekregen.

  • Je hebt jezelf ontwikkeld door cursussen en trainingen te volgen.

Lees hieronder hoe je het beste om salarisverhoging kan vragen.

De juiste aanpak om een loonsverhoging te bespreken

Het kan intimiderend lijken om je leidinggevende om een loonsverhoging te vragen, maar lef is niet het enige wat je nodig hebt. Als je consistent hard werkt en goede resultaten behaalt, verdien je het om naar een passend salaris te streven. Het begin van dit gesprek vereist zelfkennis, zelfvertrouwen en gedegen onderzoek. Begrijp je eigen waarde en wees je bewust van je bijdrage aan het team of bedrijf. Bereid je goed voor door je prestaties en de impact daarvan op het bedrijf op een rijtje te zetten. Daarnaast is het nuttig om te weten wat de marktstandaard is voor jouw functie en ervaring. Met deze kennis op zak, ben je veel beter voorbereid en kun je het gesprek met je leidinggevende vol vertrouwen aangaan.

1. Kies het juiste moment om salarisverhoging te vragen

Er zijn verschillende momenten wanneer je om meer salaris kunt vragen. Tijdens een functioneringsgesprek en het einde van het jaar (voordat de budgetten voor het nieuwe jaar vast liggen). Maar ook als je functie verandert of als je net een succes hebt behaald zijn goede redenen. Wanneer een loonsverhoging vragen het beste is, kan per bedrijf verschillen. Probeer het juiste moment te kiezen om je salarisverhoging te vragen.

2. Bedenk vooraf je salarisverhoging percentage

Hoeveel salarisverhoging is normaal? Heb je een bedrag in je hoofd of misschien wel een percentage? Op zich maakt dat niet uit. Het belangrijkste is om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Onze handige tool om salarissen te vergelijken kan je hierbij een handje helpen. Deze tool geeft een goed beeld hoeveel collega's uit je vakgebied verdienen. De salariswijzer kijkt naar functiegroep, leeftijd, ervaring en secundaire arbeidsvoorwaarden.

3. Hoeveel loonsverhoging is normaal?

Bepaal vooraf hoeveel loonsverhoging je wilt. Heb je een manager die van onderhandelen houdt of is hij recht door zee? Als je weet dat je moet onderhandelen, vraag dan iets meer loonsverhoging. Dit zorgt dat je onderhandelingsruimte hebt. De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 - 10 procent. Met onze bruto netto calculator kan je direct berekenen hoeveel extra netto salaris dit oplevert.

4. Beargumenteer waarom je een loonsverhoging verdient

Salarisverhoging vragen vergt onderzoek en geduld. Zet de zaken die je hebt bereikt op een rijtje. Hoe meer je dit met cijfers en concrete resultaten kan onderbouwen, hoe beter. Kijk naar je werkzaamheden. Heb je meer verantwoordelijkheden gekregen? Een project succesvol afgerond? Of is je vorige salarisverhoging alweer een tijd geleden? Allemaal argumenten die kunnen bijdragen om een hoger salaris te krijgen.

5. Denk na over een alternatief

Als er geen salarisverhoging mogelijk is. Wat zijn dan mogelijke alternatieven? Denk bijvoorbeeld aan een opleiding, extra vrije dagen een leaseauto of fiets. Onderzoek welke secundaire arbeidsvoorwaarden er binnen je bedrijf mogelijk zijn. Zet ze op een rij en onderzoek wat voor jou een acceptabel alternatief is.

6. Niet afstellen, maar uitstellen

Soms zijn er binnen de arbeidsvoorwaarden geen mogelijkheden voor een salarisverhoging of een verbetering van secundaire arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk mag je teleurgesteld zijn maar reageer begripvol naar je manager. Vraag direct wanneer het eerstvolgende moment is en wat je kunt doen om je kansen te verhogen.

7. Laat afspraken vastleggen

Vraag bij afloop van het gesprek aan je leidinggevende om de gemaakte afspraken naar je te mailen. Zo heb je deze zwart-op-wit.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Loonsverhoging vragen bij online bedrijf

Het vragen om een salarisverhoging bij een online bedrijf hoeft helemaal niet stressvol te zijn. Begin met het verzamelen van je prestaties, denk aan behaalde doelen, afgeronde projecten en hoe je hebt bijgedragen aan het succes van het bedrijf. Houd deze successen bij, want je leidinggevende ziet je misschien niet dagelijks.

Stappenplan

  1. Plan een virtuele meeting en zorg voor een rustige plek zonder afleidingen.

  2. Doe je huiswerk en kijk wat anderen in vergelijkbare rollen verdienen.

  3. Start het gesprek door je waardering voor het bedrijf te laten blijken, vertel over je prestaties, en leg uit waarom je denkt dat een salarisverhoging op zijn plaats is.

  4. Wees voorbereid op vragen en sta open voor feedback.

Door deze ontspannen en goed voorbereide aanpak maak je het gesprek een stuk gemakkelijker en vergroot je de kans op een positieve uitkomst!

Hoe vraag je zonder stress om loonsverhoging

Het is heel normaal om nerveus te zijn als je om een salarisverhoging vraagt. Maar bedenk dat je manager ook waarde hecht aan een goede relatie met zijn werknemers en het in zijn belang is om de onderhandelingen soepel te laten verlopen. Managers begrijpen ook dat je om je heen gaat kijken als je niet tevreden bent. Zolang je respect en begrip toont, is er geen reden om zenuwachtig te zijn voor een ongemakkelijk gesprek.

Bereid je goed voor door je prestaties en bijdragen aan het bedrijf op een rijtje te zetten. Dit geeft je extra zelfvertrouwen en laat zien dat je serieus bent over je verzoek. Succes!


Afbeelding van de auteur

Nationale Vacaturebank

Redactie

Nationale Vacaturebank is er voor iedereen. We helpen kandidaten bij het vinden van een passende baan en bieden oplossingen om organisaties te ondersteunen in hun zoektocht naar talent. We voeren structureel onderzoek uit waardoor we weten wat er speelt op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ja, hou mij op de hoogte

Je ontvangt van ons om de week: handige tips over solliciteren en interessant nieuws over werk.