:focal(868x518:869x519)&w=3840&q=75)
Je sollicitatiegesprek voorbereiden in 13 stappen
Ben je uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek? Al een beetje zenuwachtig? Natuurlijk ben je superblij. Maar nu is de vraag 'Hoe bereid jij je voor op een sollicitatiegesprek?'. Eén ding staat vast: een goed gesprek begint bij een zorgvuldige voorbereiding.
Je eerste sollicitatiegesprek voorbereiden in het kort:
Een goede indruk is belangrijk en beïnvloedt de uitkomst van een sollicitatiegesprek.
Bereid jezelf goed voor om spanning te verminderen.
Ken de vacature, werkgever en gesprekspartner door goede research te doen.
Wees voorbereid op veelgestelde vragen en ken je eigen zwakke en sterke punten.
Stel ook zelf vragen om interesse te tonen en de werkgever beter te leren kennen.
Oefen het gesprek met AI-tools zoals Gemini of ChatGPT voor meer zelfvertrouwen en een betere voorbereiding.
De indruk die je tijdens het gesprek achterlaat is van groot belang en heeft invloed op de uitkomst van het gesprek. Een gesprek is vaak stressvol, maar een beetje spanning helpt je te focussen en je beter te concentreren. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan een groot deel van de spanning wegnemen. Neem daarom onderstaande dertien stappen voor jij het gesprek ingaat.
Bekijk ook de onderstaande video om goed voorbereid je sollicitatiegesprek in te gaan.
&w=1920&q=75)
1. Lees de vacature nogmaals goed door
Visualiseer na het goed doornemen van de vacature hoe de perfecte kandidaat er uitziet. Zoek overeenkomsten tussen jou en deze persoon. Kijk naar vaardigheden, eigenschappen en ervaring. Kijk of er een ‘Werken bij’ pagina is, misschien dat je daar nog meer nuttige informatie vindt. Op deze manier weet je alles over de openstaande functie.
2. Weet wie de werkgever is
Tijdens het schrijven van je motivatiebrief heb je waarschijnlijk al onderzoek naar de werkgever gedaan. Heb je misschien informatie gemist of is er nog recent nieuws?
Waar houdt het bedrijf zich mee bezig?
Wat is de missie en visie van het bedrijf?
Hoe groot is het?
Wat zijn de laatste ontwikkelingen voor deze werkgever en de sector?
Heb je de laatste (nieuws)berichten op de website en op social media gelezen? Of in de media?
Vul je informatie aan zodat je tijdens het gesprek niet voor verrassingen komt te staan.
3. Weet wie je gesprekspartner is
Weet je al met wie je een gesprek hebt? Kijk op LinkedIn voor een foto, zodat je weet hoe die persoon eruitziet, en onthoud goed zijn of haar naam en functie. Daar staat ook vaak meer over hun functie en of ze iets bijzonders gedaan hebben. Misschien is er een interview of artikel waar je meer over hun interesses te weten komt.
4. Bereid je voor op mogelijke vragen
Tijdens het sollicitatiegesprek kun je veel vragen verwachten. Bereid je goed voor zodat je de vragen makkelijk en doeltreffend beantwoordt. Het overzicht van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek helpt je hiermee. Lees ook je eigen cv en motivatiebrief nogmaals door om voorbereid te zijn op eventuele vragen daarover.
Bekijk daarnaast wat er online over je te vinden is. Vaak is dit informatie die de mogelijke nieuwe werkgever ook over jou weet tijdens het gesprek. Met deze kennis kun je alvast bedenken welke vragen de werkgever over jou kan stellen en daarop anticiperen.
5. Ken je zwakke punten
Zorg dat je jouw zwakke punten kent en probeer het om te buigen naar iets positiefs. Bijvoorbeeld: "Ik ben soms te perfectionistisch, maar hierdoor lever ik wel altijd kwaliteit en let ik op details." Wees eerlijk als je gevraagd wordt om je slechte eigenschappen te noemen. Maar wees niet te eerlijk. Zorg dat je zwakke punten noemt die niet veel invloed hebben op het uitvoeren van de functie.
6. Ken je sterke eigenschappen
Zorg dat je jouw sterke eigenschappen goed kent en benadruk ze met concrete voorbeelden. Denk aan jouw competenties, kennis, vaardigheden en hoe jij je gedraagt op de werkvloer. Deel eigenschappen die relevant zijn voor de functie en ondersteun ze met prestaties of ervaringen. Toon aan hoe dit waarde kan toevoegen aan het team en de organisatie. Door de STARR-methode te gebruiken bij het beantwoorden van vragen, laat je de interviewer weten hoe je taken in het verleden hebt aangepakt en welke resultaten je daarmee hebt behaald.
7. Bereid zelf ook vragen voor
Wat wil jij verder weten over de functie en het bedrijf? Bereid alvast vragen voor. Maak een vragenlijstje zodat je weet wat je wilt vragen. Hierdoor laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie, het bedrijf en het sollicitatieproces. Een bijkomend voordeel is dat je vervolgens beter weet of de werkgever ook bij jou past. Er moet uiteindelijk van beide kanten een klik zijn.
8. Bereid een korte introductie voor
Je eerste indruk is erg belangrijk. Zorg daarom dat je jezelf goed introduceert. Bedenk hoe je jezelf wilt presenteren en kom zelfverzekerd over. Niet alleen tijdens het gesprek, maar vanaf het moment dat je het kantoor binnenstapt. De receptioniste, de secretaresse, een assistente, wie je ook tegenkomt, wees vriendelijk. Ze letten allemaal op je.
9. Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?
Neem het volgende mee tijdens een sollicitatiegesprek:
Een lijstje met vragen die je aan de werkgever kan stellen en notities van deze voorbereiding.
Eventueel een portfolio met wat jij hebt geproduceerd in jouw carrière. Tastbare producten kunnen meer indruk maken dan ‘droge’ info op een beeldscherm.
10. Bereid dit voor bij een online sollicitatie
Sollicitatiegesprekken vinden steeds vaker online plaats. Een online sollicitatie betekent een andere voorbereiding. Bedenk vooraf waar je gaat zitten en wat je aantrekt zodat dit niet gehaast gaat. ‘Succesvol een online sollicitatiegesprek voeren’ helpt je op weg met een eerste online sollicitatiegesprek.
11. Weet je salarisindicatie
Werkgevers kunnen tijdens een eerste gesprek vragen wat jouw salarisindicatie is. Zorg dat je een goed onderbouwd bedrag kunt noemen. Bijvoorbeeld: "Op basis van mijn ervaring en de huidige marktstandaard lijkt een salaris van €X passend." Onderzoek vooraf de gebruikelijke salarissen binnen de sector en functie. Wees voorbereid om je wensen te onderbouwen en flexibel te zijn in de onderhandelingen. Een duidelijke salarisindicatie helpt om verwachtingen af te stemmen en zelfverzekerd over te komen tijdens het gesprek.
12. Wees verzorgd
Zorg dat je netjes op komt dagen voor het gesprek. Denk hierbij aan nette kleding en een verzorgd voorkomen. Lees meer over kledingadvies voor een sollicitatiegesprek.
13. Sollicitatiegesprek oefenen met AI
Gebruik een AI-programma als Gemini of ChatGPT om realistische vragen en scenario's te oefenen. Voer de vacature en het bedrijf waar je solliciteert in en geef de opdracht om een sollicitatiegesprek te voeren waarna het programma relevante vragen bedenkt. Gebruik de spraakoptie om je antwoorden hardop te oefenen, wat je spreekvaardigheid verbetert. Zo krijg je meer zelfvertrouwen, verbeter je jouw presentatievaardigheden en ben je voorbereid op verrassingen tijdens het gesprek.
Weet ook wat je juist niet moet doen bij sollicitatiegesprekken!