:focal(1000x481:1001x482)&w=3840&q=75)
Je kan gewoon een opleiding volgen naast je werk
Wil jij groeien in je huidige functie, jezelf persoonlijk ontwikkelen en je kansen op promotie vergroten? Overweeg dan om een opleiding naast je werk te volgen. Wij hebben voor je uitgezocht wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden. En hoe je jouw werkgever meeneemt in jouw verhaal.
Een opleiding volgen naast je werk in het kort:
Het volgen van een opleiding naast je werk kan je kennis en vaardigheden vergroten, wat je helpt te groeien in je huidige functie en er meer plezier uit te halen.
Door een opleiding te volgen, vergroot je je kansen op promotie of het krijgen van je droombaan.
Overweeg zorgvuldig welke opleiding of training bij jouw doelen en huidige werksituatie past; soms kan een carrièreswitch moeilijker te combineren zijn met je huidige baan.
Betrek je werkgever in je zoektocht naar een geschikte opleiding door te bespreken wat de behoeften van de organisatie zijn en welke opleidingen daarbij passen.
Bereid goede argumenten voor om je werkgever te overtuigen van de voordelen van de opleiding voor zowel jou als het bedrijf, zoals verbeterde werkprestaties en bredere inzetbaarheid.
Onderhandel over de opleidingskosten en maak duidelijke afspraken in een studieovereenkomst, inclusief kostenverdeling, bijkomende kosten en afspraken over doorbetaald studeren of studeren in je eigen tijd.
Het volgen van een opleiding naast je werk biedt meerdere voordelen, zoals het vergroten van je kennis en vaardigheden. Daardoor kan je groeien in je huidige functie en er meer plezier uit halen. Daarnaast vergroot het je kansen op promotie of voor die ene droombaan. Houd wel rekening met wat past bij jouw huidige werkleven en jouw toekomstplannen.
Kies een opleiding of training
Ga eerst eens bij jezelf na wat je wilt bereiken en welke kennis je hier specifiek voor nodig hebt. Misschien word je toch gelukkiger van die ene baan na een carrièreswitch. Wel wordt het dan moeilijker om het te combineren met je huidige baan. Dat komt omdat jouw werkgever waarschijnlijk niet meebetaalt aan je carrièreswitch. Het UWV helpt werkzoekenden én werkenden die denken aan omscholing. Je kan gratis terecht voor advies bij een Leerwerkloket bij jou in de buurt. Moet je stage lopen voor je studie? Zoek dan uit of je huidige baan voldoet aan de eisen daarvoor.
Je kan je inschrijven voor een voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding.
Een bbl-opleiding is interessant als je praktijkgericht wilt werken en leren op mbo-niveau.
Een passende optie voor jou kan ook een verkorte, deeltijd of duale opleiding zijn. Duaal studeren is een combinatie van werken en leren op dezelfde werkplek. Daarbij vullen deze twee elkaar aan. Bij een deeltijdstudie werk je het grootste gedeelte van de tijd. Je werk kan aansluiten op je deeltijdstudie, maar dat moet niet.
Misschien lukt het je al met een (korte) training een nieuwe richting in te slaan. Ook bieden veel organisaties interne opleidingen en trainingen aan waarmee je bepaalde certificaten behaalt.
Misschien is het makkelijker om een online studie te volgen naast je baan om reistijd in te perken. Van een eendaagse cursus tot een volledige hbo-opleiding is online mogelijk. Kijk daarvoor onder meer naar commerciële opleiders als LOI, NTI en NCOI. Zij bieden veel studies aan; van korte cursussen tot volledig MBO en HBO. En thuisstudies of (deels) klassikaal. Je kunt er vaak op je eigen tempo studeren. Wel zo handig als je ook een baan hebt.
Betrek je werkgever in je zoektocht
Ga ook een oriënterend gesprek aan met je leidinggevende of de HR-afdeling. Niet om meteen afspraken te maken, maar om te checken wat de behoeften zijn. Door je werkgever op deze manier 'mee te nemen' in je ideeën heb je bovendien meer kans dat je straks een positief antwoord krijgt als je een opleiding voorstelt.
Deze vragen kun je stellen aan je werkgever over opleidingsmogelijkheden:
Wat voor extra kennis is er nodig op de afdeling?
In welke richting wil de organisatie groeien?
Op wat voor toekomstige ontwikkelingen kunnen we inspelen?
Kan de HR-afdeling misschien trainingen aanraden, of een goed trainingsinstituut?
Kiezen tussen specifiek of juist breed
Je werkgever komt misschien met opleidingen die heel specifiek op je huidige werkplek zijn gebaseerd. Maar voor je kansen op de arbeidsmarkt kan het beter zijn om een wat breder diploma te halen. Oriënteer je dus goed eerst. Kijk bijvoorbeeld op Intermediair.nl naar de duizenden verschillende opleidingen, cursussen en trainingen. Of zoek op Nationale Vacaturebank wat de opleidingseisen zijn voor banen die jou aanspreken. Of vind een vacature met opleidingsmogelijkheden!
Bedenk goede argumenten voor je werkgever
Heb je een opleiding gekozen? En is het een opleiding die je (deels) onder werktijd wilt doen en (deels) op kosten van je werkgever? Dan is het nu zaak om je werkgever te overtuigen.
10 argumenten om je werkgever te overtuigen van het nut van een opleiding:
Je doet je werk beter en kunt meer verschillende projecten aan.
Je bent beter in staat om bij te dragen aan de strategie van je werkgever.
Je kunt met je nieuwe kennis dat ene hardnekkige probleem oplossen op je werk.
Je bent gemotiveerder omdat jij en je werkgever investeren in je groei.
Als je een persoonlijk ontwikkelingsplan hebt, realiseer je het doel ervan sneller en makkelijker.
Met meer kennis ben je breder inzetbaar, ook bij een eventuele reorganisatie.
Je werkgever kan zich profileren met de nieuwe kennis en meer klanten binnenhalen.
Je werkgever kan mogelijk hogere tarieven vragen voor jouw werk.
Je kunt je nieuwe kennis delen met je team.
Opleidingskosten zijn aftrekbaar van de belasting. Ook eventueel voor jou.
Onderhandelen over de opleidingskosten
Veel bedrijven hebben een opleidingsbudget dat lang niet altijd wordt aangeraakt. Grote kans dus dat je werkgever best bereid is om je opleiding te betalen. Is je werkgever in principe bereid om een deel van je opleiding te betalen? Top! Dan is het nu tijd om concrete afspraken te maken in een studieovereenkomst. Dit wordt ook wel een studiekostenbeding genoemd. Grote kans dat de HR-afdeling van je werk hier al een voorstel voor doet, maar bedenk zelf ook wat je wilt afspreken.
Dit zet je zoal in de studieovereenkomst:
Welke opleiding je specifiek gaat doen.
Wat de kosten zijn en wie die betaalt. Denk ook aan de bijkomende kosten, zoals reiskosten, boeken en andere materialen.
Wat er gebeurt als je ontslag neemt, tijdens of kort na de opleiding. Als je werkgever de opleiding betaalt en/of je loon doorbetaalt terwijl je studeert, dan spreek je vaak af dat je deze kosten terugbetaalt als je binnen een X aantal jaren vertrekt. Hoe sneller je weggaat, hoe meer je terugbetaalt.
Let op: je hoeft sinds 1 augustus 2022 alleen studiekosten terug te betalen aan je werkgever als de opleiding niet verplicht was en je een studieovereenkomst hebt. Dat komt door de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. Soms neemt een nieuwe werkgever de studiekosten over.
Doorbetaald studeren of in je eigen tijd
Overleg ook over de tijd waarin je de opleiding doet. Volledig doorbetaald onder werktijd, tijdens een onbetaald verlof, helemaal in je vrije tijd - of een mengvorm van deze opties. Zet bijvoorbeeld eerst hoog in en stel voor dat je de studie volledig betaald onder werktijd doet. Daarna kun je altijd nog 'afdingen' en een deel in je eigen tijd doen.