bellen voor sollicitatie Nationale Vacaturebank

Bellen voordat je solliciteert? Altijd doen!

Bellen voordat je solliciteert kan een strategische zet zijn om jezelf te onderscheiden in het sollicitatieproces. Een belletje plegen voordat je ergens solliciteert heeft alleen maar voordelen, zeggen sollicitatiecoaches Margreet Jonker en Marjon Tjepkema. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan en welke vragen moet je zeker stellen? De coaches geven tips!


Bellen voor sollicitatie

Een telefoontje plegen voordat je solliciteert, kan een slimme strategie zijn om je te onderscheiden tijdens het sollicitatieproces. et biedt de kans om een persoonlijk contact te leggen met de recruiter of toekomstige werkgever, waardoor je alvast een positieve indruk kunt achterlaten. Door te bellen, kun je specifieke vragen stellen over de functie en het bedrijf, waardoor je al tijdens het gesprek waardevolle informatie verzamelt die je kunt gebruiken om je sollicitatiebrief en cv beter te richten. Bovendien toon je hiermee initiatief en interesse, eigenschappen die vaak gewaardeerd worden in een kandidaat.

Het is wel belangrijk om goed voorbereid het gesprek aan te gaan, zodat je professioneel en doelgericht overkomt. Met onze 5 tips helpen we je op weg naar een succesvolle sollicitatie!

5 tips van sollicitatiecoaches

1. Val positief op

Met een telefoontje win je belangrijke informatie in en val je positief op, aldus Jonker. “Mijn advies is: bel altijd. Je kunt jezelf direct van je enthousiaste kant laten zien. Vraag waarom de vacature er is en laat weten wat je zo aanspreekt aan de functieomschrijving.”

Tjepkema: “Het geeft aan dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je de moeite neemt. Je zet jezelf op het netvlies en kan jezelf meteen laten zien. Zorg dat je dat in grote lijnen helder hebt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daarna kun je je vragen stellen. En het leuke van bellen is dat je daarna meteen de eerste alinea van je sollicitatiebrief te pakken hebt, doordat je aan het gesprek kunt refereren.”

Zet deze aanpak ook door nadat je gesolliciteerd hebt. Door te bellen nadat je brief is verstuurd, kun je nog eens benadrukken dat je erg blij werd van de aangeboden vacature en navragen of je sollicitatie in goede orde is aangekomen. Het geeft je ook een mooie gelegenheid om te vragen of er bijvoorbeeld veel reacties binnen gekomen zijn.

2. Krijg je taken duidelijk in beeld

Welke vragen je moet stellen is erg afhankelijk van de vacature tekst zelf. “Een van mijn klanten had recentelijk te maken met een onduidelijke functieomschrijving”, licht Tjepkema toe. “Uit de tekst was niet af te leiden of het ging om een leidinggevende positie of een rol als project manager. Daarnaast was niet duidelijk of ze in die rol ook administratief de kar zou moeten trekken.”

In zo’n geval kun je het beste doorvragen totdat je een beeld hebt van de vereiste taken. Een andere vraag die daar goed bij kan helpen is: ‘Stel, ik werk een paar jaar bij dit bedrijf en jullie zijn tevreden, wat doe ik dan goed?’ Zo breng je duidelijk in kaart waar de organisatie écht hulp bij kan gebruiken en ontdek je belangrijke informatie die niet in de vacature staat.

3. Open vragen stellen mag

“Er valt altijd wel iets te vragen”, zegt Jonker. Vind je het lastig om een goede insteek te verzinnen over de vacature? Begin dan met een open vraag. “Vragen als: ‘Kunt u iets meer vertellen dan wat er in de tekst staat?’, mogen altijd. Ook door meer informatie in te winnen over de cultuur en de teamsamenstelling krijg je een beter beeld van de functie.”

Daarnaast kan vragen naar het ontstaan van de vacature nuttige inzichten geven, zegt Jonker. “Gaat er iemand weg of is het een functie die voorheen nog niet binnen het bedrijf werd vervuld? Misschien kom je er zo bijvoorbeeld achter dat er een leegloop is of krijg je een duidelijker idee van jouw uiteindelijke rol binnen het bedrijf.”

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

4. Begin niet meteen over het salaris

In het telefoongesprek vragen naar het salaris gaat je waarschijnlijk niet helpen. “Dat is het enige onderwerp dat ik je tijdens zo’n gesprek zou afraden”, aldus Jonker. “Het is niet zo’n mooie binnenkomer.”

Meestal komt het salaris tijdens een tweede gesprek vanzelf aan bod, zegt Tjepkema. “Er meteen naar vragen heeft ook nadelen voor jezelf, doordat je onderhandelen op een later moment moeilijker maakt. Stel dat je enthousiast raakt over de functie, dan heb je het salaris voor jezelf al dichtgetimmerd.”

5. Pas de kunst van het omdenken toe

“Ik ben een fan van omdenken”, zegt Jonker. “Zie je iets waar je je zorgen over maakt? Probeer er dan een positieve draai aan te geven. Is een werkgever bijvoorbeeld op zoek naar iemand met een HBO-opleiding of kennis van een bepaald computersysteem waar je geen kaas van hebt gegeten? Vraag daar dan juist naar en geef ook aan wat je op dat gebied juist wel te bieden hebt.”

Tot slot wil Tjepkema een geruststelling meegeven. “De eerste keer is het misschien spannend, maar de tweede keer bellen voor je solliciteert is al een stuk makkelijker.” Geef de moed dus niet op als een gesprek niet perfect verloopt, vult Jonker aan. “Solliciteren is te leren en het is nooit verkeerd om eens een loopbaancoach in de arm te nemen als je ergens mee worstelt.”

Succesvol gesprek?

Na het gesprek nog steeds enthousiast over de betreffende functie? Dan kun je aan de slag gaan met het maken van een sterke motivatiebrief en het updaten van je cv.

Veelgestelde vragen over bellen voor sollicitatie

Waarom bellen voordat je solliciteert?

Wat kan ik zeggen als ik bel?

Wanneer is de beste tijd om te bellen?

Wat als ik geen direct contact krijg met de juiste persoon?


Afbeelding van de auteur

Nationale Vacaturebank

Redactie

Nationale Vacaturebank is er voor iedereen. We helpen kandidaten bij het vinden van een passende baan en bieden oplossingen om organisaties te ondersteunen in hun zoektocht naar talent. We voeren structureel onderzoek uit waardoor we weten wat er speelt op de Nederlandse arbeidsmarkt.