Werkgevers/
Werknemers
Tonnair Vincent Kouters adviseert je dit aan te passen om financieel onafhankelijk te worden
Personal finance4 min lezen

Deze geldgewoontes zijn goed voor je werk en carrière

Het doel van een succesvolle carrière is niet het geld. Nee, dat is keuzevrijheid. Oftewel dat je enkel nog werkt omdat je het leuk vindt en niet omdat het moet. Tuurlijk, je kunt je eindeloos bezighouden met netwerken, bijscholen, overwerken, promoties en bedelen om loonsverhogingen. Maar wat heeft het voor nut, als dat alleen maar leidt tot meer werkstress of zelfs burn-out? Vincent Kouters geeft je zijn oplossing in deze blog.


Er is een betere manier. Veel mensen hebben het niet door, maar het verschil tussen succes en stagnatie in je carrière zit hem niet in de hoogte van je salaris. Maar in wat je doet met het bedrag dat maandelijks op je rekening wordt gestort.

Salaris als strategisch middel

Zie je salaris niet alleen als een simpele inkomstenbron. Geld dat direct weer verdwijnt in de vaste lasten en dagelijkse uitgaven. Nee, zie het als een strategisch middel, dat je kan inzetten voor je toekomstige vrijheid. Of dat nu een vervroegd pensioen is, een leukere maar slechter betaalde baan, een dag minder werken, of ‘micro-retirements’, zoals Gen Z de klassieke sabbatical noemt.

Lees ook dit interview met Gen Z-expert én Intermediair-blogger Laura Bas: ‘Dat mijn generatie geen 60 urige werkweek wil vind ik een gezonde ontwikkeling’

De geldgewoontes die je nu aanleert, bepalen welke professionele keuzes je straks kunt maken. Hoe doe je dat? Hier zijn een aantal opties. Focus om te beginnen veel meer op je spaargeld en op het opbouwen van vrij vermogen in plaats van op je inkomen. Hoe groter je vermogen is, hoe meer keuzes je hebt. Iemand met een modaal inkomen maar een ton aan vermogen heeft meer carrièrevrijheid, dan iemand met een topsalaris en schulden.

Tekst gaat verder onder de vacatures.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Spaarbuffer van zes maandsalarissen

Creëer in eerste instantie een spaarbuffer van zes maandsalarissen. Geld wat je daarna apart houdt zou je kunnen beleggen of een tijdje kunnen vastzetten in een spaardeposito. Dit geld kun je ook fuck you-money noemen. Het geeft je, netjes gezegd, de vrijheid om nee te zeggen tegen onredelijke deadlines, toxische werkgevers of onethische praktijken. Het is de beste carrièreverzekering die je kunt afsluiten.

Lees ook: Hierdoor realiseerde Kim (30) zich dat ze een radicale carrièrestap moest maken

Leer daarnaast leefstijlinflatie herkennen en voorkomen. Met elke salarisverhoging komt de verleiding om meer uit te geven. Wie deze verhoging in plaats daarvan kan sparen, bouwt vermogen op zonder in te leveren op comfort. Stel sowieso een automatische overschrijving in, waarmee je direct nadat je salaris is gestort een vast bedrag naar je spaarrekening overmaakt. Wie wacht tot het einde van de maand om te kijken ‘wat er overblijft’, houdt meestal niets over.

Doorbreek het taboe, praat over je salaris

Ten slotte, praat over geld op je werk. De tijd dat praten over salaris taboe was, is echt wel voorbij. Open gesprekken met collega's over lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden leiden tot eerlijkere vergoedingen en betere carrièrebeslissingen. Samen sta je sterker. Maar praat ook over je financiële doelen en dromen.

Dus blijf jezelf afvragen: wat is mijn salaris werkelijk waard? Wil ik meer uren maken voor een hoger bedrag, of juist slimmer omgaan met wat ik nu verdien, zodat ik uiteindelijk zelf kan kiezen wanneer, waar en hoeveel ik wil werken? 

Lees ook: Belastingaangifte 2025: deze 5 dingen moet je weten


Afbeelding van de auteur

Vincent Kouters

Vincent Kouters is recensent, belegger, podcastmaker en auteur van het boek ‘Over geld praat je wel’, waarin hij praktische tips geeft over geldbeheer. Hij deelt zijn expertise over geld, van salarisonderhandeling tot vakantiegeld.