:focal(529x248:530x249)&w=3840&q=75)
Doorgroeimogelijkheden voor Gen Z: 'Plezier gaat boven carrière maken'
Gen Z zoekt niet alleen naar financiële zekerheid, maar ook naar betekenis, afwisseling en plezier in hun werk. Mirthe Westrik (23) neemt samen met Gen Z'ers Cem Polak (28), expert financiële integriteit bij De Nederlandsche Bank, en Hajar Yagkoubi (25), presentator en Gen Z-trendwatcher, de doorgroeimogelijkheden onder de loep.
Foto boven artikel v.l.n.r.: Cem Polak, Mirthe Westrik en Hajar Yagkoubi
Dit is de tweede aflevering van 'Hoe overleef ik werken met Gen Z' van BusinessWise (net als Intermediair onderdeel van DPG Media).
Volgens de clichés zouden 'ze' lui zijn en vooral bezig zijn met een goede werk-privébalans. Afgelopen augustus liet de CEO van het grote bedrijf Corbion in een interview met Het FD zelfs weten dat hij bij veel jongeren een gebrek aan ambitie ziet. Steeds vaker bedanken ze voor functies met meer verantwoordelijkheid. Is doorgroeien echt niet belangrijk voor Gen Z?
Doorgroeimogelijkheden vs. werkgeluk
Gen Z wordt vaak gezien als comfortabel en met weinig ambitie, maar volgens Cem Polak zit het anders. Hij bewijst dat jonge werknemers niet alleen naar salaris kijken, maar ook naar zingeving en maatschappelijke verandering. ,,Wat ik belangrijk vind, is hoe we de samenleving inrichten. Ik wil me bezighouden met de financiële sector veilig houden, fraude en witwassen aanpakken", zegt Cem. ,,Voor ons is werken meer dan alleen geld verdienen. Het draait om de betekenis die je aan je tijd op werk geeft", legt Hajar uit.
"Voor ons is werken meer dan alleen geld verdienen"
Tekst gaat verder onder de embed.
De drang om te groeien en jezelf te ontwikkelen is voor Cem belangrijk. Hij ziet zijn werk als een soort marathon waarin hij elk jaar nieuwe dingen wil leren om vooruitgang te boeken. ,,Als je niet blijft groeien, sta je stil, en dat is het laatste wat ik wil", zegt hij. Is persoonlijke ontwikkeling iets dat je zelf moet oppakken, of ligt die verantwoordelijkheid bij je werkgever? In hoeverre moet een bedrijf je faciliteren, en hoeveel ligt er in jouw eigen handen? Volgens Cem Polak ligt het ergens in het midden. ,,Je moet natuurlijk de kansen krijgen om dingen te doen, maar je moet ook zelf assertiviteit tonen om dingen op te pakken."
Lees ook: Zo werkt Gen-Z: ‘Het is te makkelijk om een hele generatie weg te zetten als lui’
De drang naar groei en nieuwe dingen
De verschillen zijn ook zichtbaar tussen de jongere en oudere generaties. Waar oudere medewerkers vaak al jaren dezelfde functie invullen, voelen veel jongeren juist drang om verder te groeien en snel carrière te maken. ,,Veel van mijn leeftijdsgenoten hebben de behoefte om betekenis te halen uit hun werk", legt Cem Polak uit. Hij ziet sleur als een valkuil. ,,Als ik vijf jaar lang hetzelfde doe zonder uitdaging, dan zou ik daar echt doodongelukkig van worden. Je wilt vooruit, nieuwe dingen leren en jezelf scherp houden."
Sociale druk
Op LinkedIn wordt je overspoeld met berichten van mensen die hun master succesvol hebben afgerond, een nieuwe baan hebben gevonden of een indrukwekkende stap in hun carrière hebben gezet. Typische updates die, volgens Cem Polak, verwachtingen scheppen en soms een ongemakkelijke druk kunnen veroorzaken. ,,Als je dat constant voorbij ziet komen en je hebt zelf geen spannende updates om te delen, dan kan je je toch een beetje een loser voelen. Misschien een groot woord, maar het doet wel wat met je", vertelt hij.
Lees en beluister ook de vorige editie: Thuiswerken een luxe of een must voor Gen Z? 'Als ik echt even door moet, werk ik thuis'
Tekst gaat verder onder de vacatures.
Dit soort dingen gebeuren natuurlijk niet alleen online, maar ook in je directe omgeving. ,,Als ik naar mijn vrienden kijk, zie ik dat zij allemaal toffe dingen doen. Dat motiveert me om mee te doen, om mijn eigen doelen te stellen en ergens naartoe te werken", legt Cem verder uit.
Geduld hebben of gas geven?
Moet je als jonge werknemer niet gewoon geduld hebben tot je na tien jaar vanzelf hogerop komt? Of is het juist belangrijk om meteen alles uit de kast te halen en zo snel mogelijk door te groeien? ,,Ik ben opgegroeid met de drang om alles snel te doen. Tijdens mijn traineeship wisselde ik elke acht maanden van functie, waardoor ik steeds in de startblokken stond. Dat zorgt voor een flow, een mindset waarin je continu vooruit wil", erkent Cem, al noemt hij dit ook een luxe.
Lees ook: Generatie Z betreedt de arbeidsmarkt: wat betekent dat?
Jongeren brengen vaak een frisse blik die veel bedrijven juist nodig hebben. ,,Mensen die al dertig of veertig jaar hetzelfde werk doen, kijken vaak met een narrow blik. Wij zien dingen anders, en dat kan helpen om verandering te brengen in hogere posities", zegt Cem.
Met werkgeluk kun je je huur niet betalen
Mirthe Westrik zegt 'met werkgeluk kun je je huur niet betalen'. Maar hoe belangrijk is geld als het gaat om hogerop komen? Voor Cem Polak speelt het zeker een rol. ,,Ja, geld is wel belangrijk tegenwoordig", geeft hij toe. En dat is begrijpelijk: met hoge huizenprijzen, dure huren en inflatie is financiële zekerheid iets waar veel jongeren zich zorgen over maken. ,,Als je ergens een beter aanbod krijgt, waar je flink meer kunt verdienen, dan ga je die kans toch sneller grijpen", zegt hij. Maar geld is niet alles. Voor Cem is het minstens zo belangrijk om werk te doen dat hem motiveert en waarin hij zich kan ontwikkelen. ,,Het moet niet alleen draaien om aandeelhouders rijker maken".
Ook je situatie weegt mee. ,,Misschien kijk je er anders naar als je een kind hebt of een hypotheek", zegt hij. ,,Dan wil je gewoon genoeg verdienen om je gezin te kunnen verzorgen én af en toe lekker op vakantie te gaan." Voor nu gaat het voor Cem om de balans. Interessant en leuk werk waarmee je écht iets kunt betekenen, én een inkomen waar je comfortabel mee kunt leven.