Werkgevers/
Werknemers
Louis Goulmy is voorstander van de vierdaagse werkweek voor ambitieuze werknemers
Werk privebalans6 min lezen

Waarom Louis maximaal ‘drie voetbalwedstrijden’ op een dag werkt

Zes uur werken op een dag in plaats de traditionele acht uur, zorgt ervoor dat je gefocust bent op kantoor en ook tijd hebt voor je persoonlijke leven. Louis Goulmy werkt zelf maximaal ‘drie voetbalwedstrijden’ op een dag, dus maximaal drie keer anderhalf uur. “Na drie tot vijf uur geconcentreerd werken, neemt je motivatie af.”


Toen Louis Goulmy, schrijver van onder meer het boek Echte mannen werken vier dagen, voor een klus werd ingehuurd keek zijn opdrachtgever gek op toen hij vertelde dat hij vier dagen werkt van maximaal zes uur. "Een lange werkweek van vijf dagen en minimaal acht uur werkt niet voor mij, ik noem dat aanwezigheidspremie. Bij een eerdere klus met die uren, kreeg ik een enorme bore out." Zijn klus ging niet door en dat was de reden dat hij met zijn eigen onderneming werkvierentwintig begon. Goulmy is in Nederland de aanjager van de vierdaagse werkweek en de Nederlandse partner van 4 Day Week Global.

Veertig uur is funest

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken naar de vijfdaagse en veertigurige werkweek gedaan, onder andere door de universiteit van Melbourne. Daaruit bleek dat mensen boven de veertig jaar al minder goed functioneren bij meer dan 24 uur per week werken. Veertig uur per week werd 'funest' genoemd. Louis: "Je kunt het vergelijken met het drinken van twee glazen alcohol. Je denkt dat je nog alles kunt, maar je wordt al wat trager, maakt meer fouten en je geheugen neemt af." 

Voordelen van een vierdaagse werkweek zijn onder andere gemotiveerd en betrokken personeel, uitgeruste werknemers, minder burn-outs en minder genderongelijkheid. Daarnaast pleit Goulmy ook voor een werkdag van maximaal zes uur. "Je kunt drie tot vijf uur optimaal gefocust werken. Daarna neemt je motivatie af. En je hebt vervolgens tijd om met de hond te wandelen, te mantelzorgen, boodschappen te doen, naar de kapper te gaan en bijtijds te eten met je gezin. Voor jonge ouders is een zes-urige werkdag een uitkomst. We kunnen echt niet acht uur lang gefocust werken, dat is een publiek geheim. De meeste mensen hebben een energiedip rond 15:00 uur, vaak maskeren we dat met cafeïne, maar het is een teken dat je lichaam en je brein rust nodig hebben. Desondanks houden we vast aan die acht uren op een dag ook al heeft het vaak geen functie meer en voegt het ook geen waarde toe."

Meer winst en minder ziekmeldingen

Een aantal bedrijven heeft de zesurige werkdag ingevoerd, toevallig voornamelijk in Scandinavië. Zoals SEO-bedrijf Brath, Toyota en een verzorgingstehuis in Göteborg. Het gevolg? Bij de Toyota fabriek steeg de nettowinst met 25 procent en bij het verzorgingstehuis zorgden kortere werkdagen voor minder ziekmeldingen van verpleegkundigen en een verbeterde kwaliteit van de zorg. Ook in Nederland zijn er bedrijven met een zes-urige werkdag.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Duurzame inzetbaarheid

Goulmy: "In de bouw wordt gezegd: In de ochtend moet je ze verdienen. In de ochtend ben je het meest effectief. In de middag word je vermoeider. Dan kun je het beste afronden en de spullen voor de dag erna klaarleggen zodat je de volgende dag weer direct aan de slag kan. Dit is ook enorm goed voor de duurzame inzetbaarheid van mensen in deze fysiek veeleisende beroepen.”

Drie voetbalwedstrijden op een dag

Zelf werkt Louis drie tot vijf uur op een dag. "Ik noem het voetbalwedstrijden. Ik doe er maximaal drie op een dag. In de ochtend werk ik twee keer anderhalf uur met een wandeling met de hond tussendoor." Na die anderhalf uur neemt hij een langere pauze en gaat hij bijvoorbeeld zwemmen. "Tijdens het zwemmen word ik heel creatief en kom dan met oplossingen voor vraagstukken, ideeën voor nieuwe samenwerkingen en artikelen." Vervolgens gaat hij na de lunch weer anderhalf uur werken met een break tussendoor. "Ik gebruik liever de term focustijd in plaats van werktijd, want werktijd vind ik achterhaald."  

Een organisatie kan op de focustijd inspelen door in de ochtend mensen geconcentreerd te laten werken en niet te storen met vergaderingen. Die zijn juist handiger om in de middag te houden. Een manier om geconcentreerd te werken is Pomodoro-techniek. Werk in korte gefocuste intervallen van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Deze intervallen van 25 minuten worden 'Pomodoro's' genoemd. Er bestaat ook een app met een timer die je kunt instellen volgens dit principe.

Fulltime fetisj

Er worden weleens grapjes gemaakt over zijn werkdagen door vrienden. "Als ik zeg dat ik vermoeid ben, dan vragen mijn vrienden: waarvan dan, je werkt maar 24 uur. Vooral mannen hebben wat ik noem een 'fulltime fetisj', volgens mij is dat een ego-dingetje, het wordt als stoer en mannelijk gezien. Maar sinds meer bedrijven de vierdaagse werkweek zijn gaan invoeren, en helemaal sinds Afas dit heeft gedaan, is er meer begrip voor en begint het tij te keren. Tijd staat immers niet gelijk aan productiviteit.”   

Afbeelding boven artikel ter illustratie. Persoon is niet Louis Goulmy.


Afbeelding van de auteur

Marleen Hogendoorn

Freelance redacteur

Marleen Hogendoor is freelance journalist en schrijft voor onder meer Intermediair over uiteenlopende zaken. Marleen is voormalig hoofdredacteur van Opzij.