Discriminatie_monitor_header_2022
Artikelen5 min lezen

1 op de 5 ervaart sociale onveiligheid

Ruim driekwart van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 68 jaar (76%) voelt zich sociaal veilig op het werk. Desondanks heeft bijna 1 op de 5 Nederlanders wel eens sociale onveiligheid op de werkvloer ervaren. Het blijft vaak een onbesproken onderwerp en in 23% van de organisaties is het nog steeds onduidelijk waar mensen terechtkunnen. Dit blijkt uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 van Nationale Vacaturebank.


Uit het onderzoek blijkt dat meer vrouwen dan mannen zich wel eens sociaal onveilig voelen op het werk. Volgens de respondenten is er sprake van sociale veiligheid wanneer er respectvol met elkaar om wordt omgegaan (67%), wanneer ze vrij zijn om zichzelf te kunnen zijn (59%) en wanneer ze niet worden beoordeeld op grond van gender, afkomst, geslacht of geaardheid (59%). Sociale onveiligheid wordt vaker ervaren door medewerkers met een biculturele achtergrond. Ruim driekwart voelt zich sociaal veilig, maar toch is er nog voldoende werk aan de winkel volgens Sharita Boon, B2B Directeur bij DPG Recruitment. “Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op de 5 medewerkers zich sociaal onveilig voelt op de werkvloer. Een groot deel van de respondenten geeft namelijk aan dat er binnen hun organisatie geen proces, meldpunt of vertrouwenspersoon aanwezig is om sociaal onveilig gedrag te melden, of dat dit bij hen niet bekend is. Vooral binnen het MKB (31%) valt het op dat hier weinig over gesproken wordt in de organisatie. Sociale veiligheid zou de norm moeten zijn binnen elke organisatie en het is belangrijk dat als er een onveilige situatie is, dat men weet waar ze terecht kunnen en dat hier serieus mee om wordt gegaan."

social onveiligheid nvb

Collega’s spelen belangrijke rol

an de Nederlandse beroepsbevolking heeft 16% wel eens te maken gehad met discriminatie op het werk; dat geldt met name voor de generatie tot 35 jaar. Daarnaast kent 12% wel iemand die eens te maken heeft gehad met discriminatie, of heeft dit zien gebeuren bij collega’s. Het gaat dan bijvoorbeeld over het ontvangen van negatieve opmerkingen (47%) of over ongelijke behandeling (40%). Wanneer dit gebeurt, zijn mannen sneller geneigd zich uit te spreken en het aan te kaarten. In 28% van de gevallen wordt er echter helemaal geen melding gemaakt of actie ondernomen. Boon: “In 2021 werd er in 39% van de gevallen van discriminatie geen actie ondernomen. Je ziet dat men zich uitspreekt, maar de stap om dit aan te kaarten als het jezelf overkomt blijft nog steeds erg groot. In bijna 1 op de 3 situaties waar werd gediscrimineerd, was het een collega die actie ondernam. Ook het management speelt hierin een essentiële rol. Zij zijn verantwoordelijk voor een werkklimaat waarin het geven van feedback normaal is, en waar op de juiste manier gehandeld wordt wanneer het nodig is. Alleen zo creëer je collectief een veilige en inclusieve werkomgeving.” 

social onveiligheid uiten nvb

Toekomstverwachting

Ruim een derde van de Nederlanders (37%) verwacht dat discriminatie de komende jaren niet zal verminderen, maar gelijk zal blijven of juist zal toenemen. "Dit is zorgwekkend. Juist in deze tijd waarin er steeds meer taboes worden doorbroken en de 'zwijgcultuur' steeds meer afbrokkelt, verwacht slecht 17% dat discriminatie op de werkvloer minder zal worden. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor organisaties om aandacht te blijven besteden aan dit thema en de veiligheid op de werkvloer te allen tijde te waarborgen”, aldus Boon.

discriminatie op werkvloer nvb

Over de Discriminatie Arbeidsmonitor

De Discriminatie Arbeidsmonitor is een terugkerend onderzoek van Nationale Vacaturebank in samenwerking met online veldwerkbureau Panel Inzicht. Het onderzoek is dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. De 2500 respondenten vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking waarin zowel werknemers, werkgevers, zzp’ers als werklozen zijn ondervraagd.



Bekijk hier de Discriminatie Arbeidsmonitor 2021.

discriminatie nu versus toekomst nvb

Over Nationale Vacaturebank

Met ruim een miljoen cv’s en een groot aanbod actuele vacatures is Nationale Vacaturebank al ruim 20 jaar dé Vacaturebank voor iedereen. We helpen werkzoekenden aan een passende baan en ondersteunen organisaties bij hun zoektocht naar geschikte kandidaten. Wij geloven dat iedereen met talent en de wil om te werken een gelijke kans moet krijgen om mee te doen op de arbeidsmarkt. 

Onderzoeksverantwoording

  • Onderzoekspopulatie (de ondervraagden): Nederlanders in de leeftijd 18-68 jaar. Nationaal representatief op basis van leeftijd, geslacht, regio, opleiding en werksituatie.

  • Netto steekproefomvang: n = 2.500.

  • Methode van dataverzameling: online vragenlijst. Respondenten zijn benaderd via e-mail.

  • Periode van dataverzameling: 5 april 2022 t/m 15 april 2022.

  • Opdrachtgever van het onderzoek: Nationale Vacaturebank (onderdeel van DPG Recruitment).

  • Panel Inzicht is lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.


Afbeelding van de auteur

Iris de Haes

Voor Intermediair en Nationale Vacaturebank mag ik, samen met een fantastische groep (eind) redacteuren en columnisten, actuele en interessante verhalen uit de arbeidsmarkt vertellen voor (werkend) Nederland. Dit doen we online en via de sociale media.

Blijf op de hoogte

Ja, ik ontvang graag maandelijks een nieuwsbrief met daarin interessante arbeidsmarktontwikkelingen, inspirerende events, nieuwe producten en promoties.

Gratis Keuzehulp

Welke van onze oplossingen sluit het beste aan bij jouw unieke wervingsuitdaging? We helpen je graag met onze keuzehulp.

meer informatie

Ben je nieuw bij Nationale Vacaturebank?

Probeer ons platform nu gratis uit met de Free Trial. Plaats voor 7 dagen gratis een vacature en bereik de kandidaat die je nergens anders vindt.

gratis vacature plaatsen

Gerelateerde vacatures

Here are some vacatures related to the topics mentioned in this article