:focal(5290x1266:5291x1267)&w=3840&q=75)
Van freelance naar vast: zo vindt Bridget haar ideale werkgever
Ze weet nog goed hoe benauwend het strakke keurslijf van haar vroegere werkgever voelde. Dat nooit meer, besloot Bridget na haar vertrek bij de verzekeraar. Met de jaren ging het tóch knagen om weer in vaste dienst te gaan. Loopbaancoach Map Oberndorff begeleidde Bridget en deelt haar adviezen in deze blog.
Na een paar jaar freelancen krijgt Bridget (45) de kans om bij een communicatiebureau in loondienst te treden. Eerder koos de tekstschrijver juist bewust voor het zzp-schap, omdat ze veel vrijheid in haar werk belangrijk vindt.
Over haar zoektocht en overstap naar het ondernemerschap schreef ik eerder een rubriek. Zo verwees ik naar de krachtmetingstest van de Kamer van Koophandel, waarmee je je geschiktheid voor het ondernemerschap kunt toetsen.
Bridget slaagde glansrijk voor die toets. Nu, zo’n drie jaar later, heeft ze haar eigen zaak aardig op de rit. Ze heeft een strakke website opgezet, een aantal vaste opdrachtgevers binnengehengeld en een goed netwerk opgebouwd. De flexibiliteit in haar agenda bevalt haar goed, mede vanwege de zorg voor haar twee jonge kinderen. Maar bovenal geniet ze van de vrijheid in haar werk. Klussen die ze niet ziet zitten, laat ze lekker aan zich voorbij gaan en van haar opdrachtgevers krijgt ze genoeg ruimte voor haar eigen aanpak.
Afweging freelance of vaste baan
Toch knaagt het af en toe. Het gebrek aan vaste inkomsten kan haar aanvliegen en het steeds weer moeten zoeken naar nieuwe klussen blijft een stressvolle bezigheid. Daarom neemt ze deze kans op een vaste baan heel serieus.
Wel of niet overstappen naar een dienstverband is een dilemma waar veel freelancers mee worstelen, zeker nu veel organisaties door de strengere handhaving van de wet tegen schijnzelfstandigheid terughoudend zijn geworden met het inhuren van flexibele krachten. Veel zzp’ers zijn bang hun vrijheid kwijt te raken in een vast dienstverband. Maar de vraag is hoe reëel die angst is. Dat heb je deels zelf in de hand.
Tekst gaat verder onder de artikelen.
Bewaken zelfstandigheid in vaste baan
Een aantal tips om je autonomie in een baan te bewaken:
Doe onderzoek naar de organisatiestructuur en werkcultuur van je potentiële nieuwe werkgever. Is het een grote hiërarchische organisatie met veel regelgeving, dan zul je waarschijnlijk de nodige bewegingsvrijheid moeten inleveren. Een kleinere organisatie of innovatieve start-up biedt over het algemeen meer ruimte voor eigen inbreng;
Wees eerlijk in je sollicitatiegesprek over wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Durf uit te spreken hoe belangrijk autonomie voor je is en wat je daar precies onder verstaat. Daarmee kom je meteen daadkrachtig over. En als het een dealbreaker is, kun je dat maar beter horen voordat je er al werkt.
Kijk ook eerlijk naar jezelf. Heb je als freelancer echt zoveel autonomie als je vooraf had bedacht? Misschien ontdek je dat je regelmatig in situaties terechtkomt waar je water bij de wijn moet doen of opdrachten aanneemt die je liever niet doet, omdat je nu eenmaal de rekeningen moet betalen.
Bedenk wat de voordelen zijn van een baan in loondienst en hoeveel autonomie je bereid bent daarvoor op te geven;
Maak voordat je begint aan de baan heldere afspraken met je leidinggevende over bijvoorbeeld flexibele werktijden en (deels) thuiswerken.
Tekst gaat verder onder de vacatures.
Voor Bridget is de optelsom helder. Waar ze eerder werkte bij een log en bureaucratisch bedrijf, gaat ze nu in zee met een veel kleinere en platte organisatie. Ze krijgt de vrijheid om haar rol in te vullen op een manier die bij haar past. Er zit voldoende afwisseling in haar werkzaamheden en ze mag zelfs meedenken over de strategie. Met haar baas werkte ze al eerder samen, dus die weet dondersgoed wat voor type ze met Bridget in huis haalt. Ook thuiswerken is geen probleem; ze mag zelf bepalen wanneer ze haar uren maakt.
Kortom, alle seinen staan op groen. Bridget besluit de baan dan ook als een nieuw avontuur te zien en er vol voor te gaan.
Afbeelding boven het artikel ter illustratie. Persoon komt niet in het artikel terug. Bridget is een gefingeerde naam.