:focal(411x150:511x250)&w=3840&q=75)
Online zichtbaarheid terwijl je nog werkt
Je bent erover uit: je wilt van baan veranderen. Maar je voelt je misschien niet comfortabel om dit aan je huidige werkgever te melden. Uit onze Facebook poll bleek dat 74% niet vertelt aan zijn of haar huidige werkgever dat zij solliciteren naar een nieuwe baan. Maar hoe pak jij het solliciteren aan als je zelf nog een baan hebt? We hebben een aantal tips voor je:
Jouw online profiel
Veel recruiters maken gebruik van social media om kandidaten te vinden of te screenen. De meeste mensen hun profiel aan wanneer ze besluiten om ander werk te zoeken, ook al hebben ze dan nog een baan. Probeer je online profiel dus zo goed mogelijk up-to-date te houden, zeker als je actief gaat zoeken naar een nieuwe baan.
Let op wat je zelf online zet. Wees niet te openhartig op social media over jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat anderen geen melding krijgen van de aanpassingen die je doorvoert op jouw profiel. Dit kan je hier instellen:
LinkedIn
Stap 1: Klik op Account
Stap 2: Instellingen & privacy
Stap 3: Privacy
Stap 4: Ga naar ‘Hoe anderen uw activiteit op LinkedIn zien’
Stap 5: Profielwijzigingen delen / voorkeuren voor het zoeken naar een baan
Facebook
Stap 1: Ga naar jouw profiel
Stap 2: Klik rechtsboven op activiteitenlogboek
Stap 3: Klik op het potloodje aan de rechterkant om berichten te verbergen
Tip: online reputatie als visitekaartje
Gebruik jouw online reputatie als visitekaartje voor toekomstige werkgevers op verschillende websites.
Ga niet onder werktijd op zoek
Probeer dit te allen tijde te vermijden. Het is verleidelijk om in je werktijd te surfen op vacaturesites maar het is niet handig. Iemand die langs je werkplek loopt, zou dit kunnen opmerken. Ook kan het zo zijn dat jouw surfgeschiedenis wordt gemonitord. Probeer dus s ’avonds thuis of in het weekend te zoeken. Hierdoor weet je zeker dat niemand (per ongeluk) met je meekijkt. Sommige werkgevers bekijken ook de tijden wanneer mensen hun vacatures bekijken.
Tip: stel alerts in
Op Nationale Vacaturebank kan je een alert instellen voor relevante banen. Deze krijg je dan automatisch toegestuurd, wat jou weer tijd scheelt. Let er wel op dat je je registreert met je privé e-mailadres en niet die van je werk.
Inplannen van een sollicitatiegesprek
Tijd vrijmaken naast je baan is niet altijd even makkelijk om te solliciteren. Sollicitatiegesprekken vallen vaak onder werktijd. Geef bij je nieuwe werkgever aan dat jij fulltime werkt en bepaalde tijden beter uitkomen. Bijvoorbeeld in de ochtend of aan het einde van de middag. Je zou bij je huidige werkgever dan kunnen aangeven dat je iets langer doorwerkt of andersom. Mocht het niet anders kunnen, zeg dat je bijvoorbeeld een privékwestie moet afhandelen en let er op dat je niet elke keer dezelfde smoes gebruikt.
Tip: kleding
Zorg ervoor dat je je niet anders gaat kleden dan normaal op je werk aangezien dat opvalt. Neem je sollicitatiekleding mee en zoek van tevoren een plek uit in de buurt waar je je kan omkleden voor je gesprek.
Als je werkgever erachter komt
Wanneer je werkgever ontdekt dat je aan het solliciteren bent, is dat niet wenselijk maar ook niet het einde van de wereld. Vroeg of laat moet je het toch aan je collega’s of werkgever vertellen. Maar als toch eerder uitkomt dan gepland, hebben wij een aantal tips:
Blijf rustig en professioneel. Excuses maken of smoesjes verzinnen heeft niet zoveel nut.
Probeer niet te ontkennen dat je aan het solliciteren bent tegenover je baas of collega’s, wanneer zij ernaar vragen.
Verklaar jouw behoefte om te solliciteren. Wie weet wil je testen hoe goed je in de markt ligt. Of zie dit als een mogelijkheid om uit te leggen wat er in je huidige baan mist. Wellicht kan jouw werkgever dan daarmee aan de slag gaan en verbetert dit je huidige baan.
Probeer dit positief te benaderen. Het grote voordeel is dat je geen fictieve afspraken meer hoeft te verzinnen als je gaat solliciteren. Op de website van de Rijksoverheid staat echter wel, dat wanneer een sollicitatiegesprek tijdens uren valt waarop je normaal gesproken werkt, je hier vakantie- uren voor moet opnemen. Houd daar rekening mee.
Is jouw leidinggevende een van de redenen waarom je niet lekker op je werk zit? Lees dan dit artikel wat jij daaraan kan doen.