:focal(411x150:511x250)&w=3840&q=75)
7 stappen om jezelf online te promoten
Hoe zorg je online voor een omschrijving van jezelf? Waarschijnlijk gebruik je internet om op zoek te gaan naar vacatures. Maar heb je er al aan gedacht internet te gebruiken om jezelf te promoten? Bijvoorbeeld om foto’s van je werk te laten zien of je vakkennis te delen? Na deze 7 stappen ben jij goed vindbaar voor interessante werkgevers.
De 7 stappen
1. Maak een plan
Jezelf online promoten begint met een plan. Grote bedrijven gebruiken hier zelfs een aparte redactiekalender voor. Schrijf op wat je op welke site wilt publiceren en hoe vaak. Zet dit ook in je agenda. Krijg je opeens een goed idee? Maak hier meteen een notitie van in je telefoon of in een notitieboek.
2. Kies de juiste media
Zet in je plan welke sociale media of andere websites het beste passen bij jouw werk. Heb je vooral een tekstueel beroep? Dan kun je met snelle, dagelijkse updates op Twitter je actuele kennis laten zien. Heb je een beroep waarbij je dingen kunt laten zien, zoals een timmerman of –vrouw? Deel dan foto’s van je mooiste werk op bijvoorbeeld Instagram of zet video’s hiervan op YouTube.
3. Gebruik je naam
Gebruik consequent je eigen naam voor alles waarvan je wilt dat de werkgever het ziet. Heb je een veel voorkomende naam, zoals Jan Visser of Els de Vries? Zet er dan nog iets bij waarvan je verwacht dat de werkgever het zal gebruiken als zoekwoord. Noem bijvoorbeeld ook je plaatsnaam of je functietitel in de omschrijving over jezelf op YouTube of Twitter.
4. Zorg voor kwaliteit
Je werk kan er nog zo mooi uitzien, als de foto slecht is, komt het niet goed tot zijn recht. Zorg dus dat hetgeen je plaatst, van goede kwaliteit is. Ben je tekstueel niet zo goed? Laat dan met beelden zien wat je kunt. Ga je foto’s plaatsen op Instagram? Leer jezelf dan hoe je de beste foto’s kunt maken. Schrijf je berichten op Twitter? Doe dit dan in correct Nederlands.
5. Maak kruisverbindingen
Jezelf online promoten gaat het makkelijkste als je gebruik maakt van kruisverbindingen. Verwijs bijvoorbeeld op Twitter in het 'over mij' gedeelte naar je profiel op Nationale Vacaturebank. Doe dit andersom ook. Zo weet de werkgever precies wat wel en niet bij jou hoort. Zet de belangrijkste link ook op je cv.
6. Wat doe je met reacties?
Omdat je informatie openlijk online deelt, is er een kans dat anderen hierop reageren. Zijn ze het niet eens met wat je zegt? Blijf dan altijd professioneel. Afhankelijk van de situatie kun je de ander hartelijk danken voor de inzichten, de bewering weerleggen met bronvermelding, of de ander ruiterlijk gelijk geven. Blijf in alle gevallen altijd netjes en vriendelijk.
7. Als je de baan hebt
Heb je een leuke baan gevonden? Dan is de verleiding groot om te stoppen met je online activiteiten. Helaas zou dit een verkeerd signaal zijn naar de werkgever toe. Daarbij weet je nooit wanneer je weer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Zet je profiel op Nationale Vacaturebank uit en publiceer bijvoorbeeld half zo vaak iets nieuws, maar…blijf actief!
Jezelf online promoten op verschillende sites
Jezelf online promoten doe je niet op enkel één website. Er zijn veel social media pagina’s waar je gebruik van kunt maken. Hoe meer je hier actief bent, des te makkelijker je gevonden wordt door de werkgever. Je online imago op verschillende websites promoten is daarom een verstandige zet.
&w=1920&q=75)