:focal(3531x1012:3532x1013)&w=3840&q=75)
Zo blijf je effectief werken tijdens de donkere winterdagen
De dagen zijn kort, de zon schijnt nauwelijks en tegelijkertijd stapelt het werk zich op. Dat kan flink invloed hebben op je stemming – en je werkethos. Zo zorg je ervoor dat je op donkere ochtenden toch aan de slag gaat.
Afbeelding ter illustratie, persoon is niet de geïnterviewde. Bron: Getty Images
"Het is somber weer: de zon schijnt in deze tijd van het jaar maar zo'n 26 procent van de tijd. Onderzoek toont aan dat in een grauwe omgeving werken invloed heeft op de stemming van medewerkers", zegt Annet de Lange. Zij is senior managing consultant bij Berenschot en als bijzonder hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie betrokken bij de Open Universiteit.
Hybride werken
We moeten volgens De Lange eigenlijk afstappen van het idee om 's ochtends in het donker te beginnen met werken en 's avonds pas als het donker wordt weer te stoppen. "Wie flexibel kan zijn met werktijden, merkt vanzelf dat het eenvoudiger is om tijd te vinden om te herstellen. En die hersteltijd is volgens de arbeidspsychologie cruciaal om je werk los te laten."
Pas wat later op de ochtend beginnen – en zo de file vermijden – of eerder op de dag stoppen met werken zijn volgens De Lange voorbeelden om hybride te werken. "Je merkt dan automatisch dat je ook meer daglicht meepakt, zelfs op deze donkere dagen.
De tekst gaat verder onder de vacatures.
Lichttherapie voor meer effectiviteit
De tweede tip die De Lange heeft voor werknemers die 's ochtends moeilijk op gang kunnen komen, is lichttherapie. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want een lamp die zonlicht nabootst, koop je bij de meeste electronicazaken al voor een paar tientjes. "Door op je werkplek met licht te spelen, kan je het gevoel van wat meer zonlicht op je huid krijgen." Buiten in beweging komen overdag draagt ook bij aan het welzijn. In het natuur en licht herstellen gaat sneller dan in een kale grijze kantooromgeving.
Onderzoek onder nachtwerkers heeft volgens De Lange aangetoond dat zulke lichttherapie effect heeft: personeel werkt er effectiever door en houdt het werk langer vol, óók als het buiten eigenlijk donker is.
Bewust van de stress
Volgens De Lange speelt er nog iets anders mee waardoor mensen somberheid en welzijnsproblemen ervaren. "We leggen onszelf op dat alles af moet. Dat leidt tot piekbelasting en een gevoel van stress", legt ze uit.
De hoogleraar raadt werknemers aan om het idee los te laten dat het takenlijstje helemaal leeg moet zijn. Ze plaatst daar wel een kanttekening bij: wie in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs werkt, kan moeilijk werk vooruitschuiven. "In deze beroepsgroepen is het belangrijk om begrip te hebben voor elkaar en elkaar een schouderklopje te geven of te complimenteren met goed werk."
Lees ook: Meerderheid professionals werkt zo, maar: 'Stop met de curlingleefstijl'