:focal(353x139:354x140)&w=3840&q=75)
Alles over goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap is een onderwerp wat steeds vaker terug komt. Als bedrijf ben je verplicht om je als ‘goede werkgever’ te gedragen. In dit artikel leggen we je uit wat goed werkgeverschap inhoud, wat er allemaal bij komt kijken en hoe je het in de praktijk kunt uitrollen.
Wat is goed werkgeverschap?
Goed werkgeverschap is een arbeidsrecht regel voor werkgevers en werknemers. Deze regels is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek 7, artikel 611. In dit wetsartikel is vastgelegd dat de werkgever zich als 'goed werkgever' moet gedragen.
Wanneer jij in de ogen van je werknemer geen goede werkgever bent, kan zijn of haar advocaat dit proberen te onderbouwen met de beginselen die bij goed werkgeverschap horen. Goed werkgeverschap bestaat uit 6 beginselen: wees zorgvuldig, maak geen misbruik van je positie, motiveer ingrijpende beslissingen, maak verwachtingen waar, behandel werknemers gelijk en zorg voor een behoorlijke verzekering.
"Goed werkgeverschap is een arbeidsrecht regel voor werkgevers en werknemers."
Waarom is goed werkgeverschap belangrijk?
Wanneer je – in de ogen van een werknemer – geen goede werkgever bent kan hij of zij naar de rechter stappen. De wet bepaalt dat de werknemer zich als goed werknemer moet gedragen.
&w=1920&q=75)
6 beginselen van goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap bestaat uit een zestal beginselen. Met deze beginselen is in de rechtspraak een poging gedaan om het vage begrip ‘goed werkgeverschap’ iets concreter te maken.
Omdat dit slechts beginselen zijn, kijkt de rechter steeds naar de omstandigheden van ieder specifiek geval. Toch is het goed om ervan op de hoogte te zijn.
1. Wees zorgvuldig
Als werkgever dien je je zorgvuldig te gedragen tegenover je werknemers. Daarom wordt ook wel gesproken van het zorgvuldigheidsbeginsel.Dit beginsel kun je opsplitsen in de volgende onderdelen:
Onderzoeksplicht
Dit plicht zegt dat je bij belangrijke en ingrijpende beslissingen als werkgever moet onderzoeken welke relevante feiten en belangen een rol spelen.
Hoorplicht
Deze verplichting houdt in dat je met een werknemer moet overleggen over ingrijpende beslissingen en moet ingaan op eventuele bezwaren.
Evenredigheid
Daarnaast mag je bij ingrijpende beslissingen niet alleen uitgaan van je eigen belangen al werkgever, maar moet je ook die van je werknemer meewegen.
2. Maak geen misbruik van je positie
Als werkgever heb je een sterke positie. Deze mag je niet misbruiken. Dat betekent dat je werknemers niet het gevoel mogen krijgen dat ze helemaal zijn overgeleverd aan jouw willekeur.
3. Motiveer ingrijpende beslissingen
Nog een beginsel over het maken van ingrijpende beslissingen, denk bijvoorbeeld aan het op non-actief stellen of overplaatsen van een werknemer. Iedere beslissing dient ze duidelijk te motiveren. Dit doe je door werknemers de mogelijkheid om verweer te bieden.
4. Maak verwachtingen waar
Als werkgever moet je verwachtingen, die een werknemer van je heeft, waarmaken. Dit heet daarom ook wel het vertrouwensbeginsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het op tijd uitbetalen van je werknemers.
5. Behandel werknemers gelijk
Dit beginsel gaat ervan uit dat je werknemers gelijk moet behandelen. Daarom wordt dit beginsel ook wel het gelijkheidsbeginsel genoemd. Op basis hiervan mag je (zonder gegronde reden) bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.
6. Zorg voor een behoorlijke verzekering
Het laatste beginsel speelt in op het verzeker van je personeel. Uit de rechtspraak van de afgelopen jaren blijkt dat je als goed werkgever ook moet zorgen voor een goede ongevallenverzekering die schade van werknemers vergoedt na een ongeval. Daarbij gaat het om een verzekering voor ongevalschade die in verband staat met het werk, een zakenreis of een personeelsactiviteit.
Na het lezen van dit artikel weet jij wat de goed werkgeverschap is en welke zes beginselen daarbij horen. Heb je nog vragen over goed werkgeverschap? We ondersteunen alle werkgevers met de juiste informatie op het gebied van arbeid. Heb jij vertrouwen in je werkgeverschap en zoek jij nieuw personeel? Of je nu draait om personeel in de detailhandel, zorg of bouw: bij Nationale Vacaturebank helpen we je snel verder. Kies ervoor om een vacature te plaatsen of neem een kijkje in onze database. Heb je bijvoorbeeld jouw personeel met spoed nodig of lukt het niet om de juiste kandidaten voor jouw openstaande functie te benaderen? Zet dan vaart achter je vacature met de Vacature Campagne. Binnen de kortste keren heb jij jouw nieuwe kandidaat gevonden.
"Als werkgever moet je verwachtingen, die een werknemer van je heeft, waarmaken. Dit heet daarom ook wel het vertrouwensbeginsel."
Gratis Keuzehulp
Welke van onze oplossingen sluit het beste aan bij jouw unieke wervingsuitdaging? We helpen je graag met onze keuzehulp.
meer informatieBen je nieuw bij Nationale Vacaturebank?
Probeer ons platform nu gratis uit met de Free Trial. Plaats voor 7 dagen gratis een vacature en bereik de kandidaat die je nergens anders vindt.
gratis vacature plaatsen