:focal(3034x394:3035x395)&w=3840&q=75)
Wil je voor jezelf beginnen? Denk dan hieraan
Veel werknemers overwegen om voor zichzelf te beginnen. Kijk niet alleen naar de belastingvoordelen, maar zet álle plussen en minnen op een rij, zegt financieel adviseur Paul van der Kwast. Hij noemt de belangrijkste onderwerpen.
Als zzp’er houd je vaak veel meer geld over dan iemand die hetzelfde werk in loondienst doet. Klinkt aantrekkelijk natuurlijk, maar er zijn meer overwegingen om wel of juist niet voor jezelf te beginnen. Waar moet je op letten?
Belastingvoordeel en belastingnadeel
Als je als werknemer 80.000 euro verdient, betaal je in principe over dat hele bedrag inkomstenbelasting. Als zzp’er met een eenmanszaak betaal je bij eenzelfde bruto-inkomen over slechts 66.101 euro belasting. Dat komt door de zogenaamde ondernemingsfaciliteiten. Als zzp’er heb je recht op de zelfstandigenaftrek van 3.750 euro en de mkb-winstvrijstelling van 13,31 procent. En soms ook nog op de startersaftrek en andere posten. Daardoor betaal je niet over je hele inkomen belasting, maar over slechts 75 tot 85 procent daarvan. Een cadeautje van de Belastingdienst.
Maar let op: dit cadeautje is al wat minder royaal dan een paar jaar geleden. De zelfstandigenaftrek wordt sinds 2020 afgebouwd tot 900 euro in 2027. Ook de mkb-winstvrijstelling is dit jaar verlaagd.
Tegenover dit belastingvoordeel staat als nadeel dat je over je inkomen als zzp’er ruim 5 procent zvw-premie betaalt – dat is een soort extra belasting waarmee de overheid zorg financiert. Werknemers betalen die premie niet. Hierdoor is het belastingvoordeel voor zzp’ers kleiner dan het lijkt. Ook ga je als zzp’er waarschijnlijk binnenkort verplicht 6,5 procent van je inkomen aan premie betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Hoger inkomen per uur
Je verdient per gewerkt uur als zzp’er meestal (veel) meer dan iemand die vergelijkbaar werk doet in loondienst. Dat is niet onlogisch; je opdrachtgever zit immers nergens aan vast en kan op elk moment de samenwerking opzeggen.
Aftrekposten
Naast de bovengenoemde belastingvoordelen kun je als zelfstandige spelen met andere aftrekposten. Veel zzp’ers die ik ken, gaan om het maar zo te zeggen flexibel om met de scheiding tussen privé en zakelijk, zodat veel zzp’ers wegkomen met te hoge aftrekposten en dus een te lage belastingaanslag. Omdat er in het verleden fors op is bezuinigd, heeft de Belastingdienst niet de capaciteit om alle aangiften fatsoenlijk te controleren.
Ziek en overlijden
Als zzp’er moet je zelf pensioen opbouwen, iets regelen voor het geval je arbeidsongeschikt wordt en een buffer aanhouden als je tijdelijk minder of geen opdrachten hebt. En als je overlijdt, is er niet automatisch een nabestaandenpensioen en/of overlijdensuitkering voor je partner geregeld.
Eigen baas
Tenslotte, maar uiteindelijk het belangrijkst: past het bij je? Als zzp’er ben ik elke dag weer blij dat niemand mij vertelt wat ik moet doen en ik hoef nooit te vergaderen. Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, veel mensen zijn juist graag voor lange termijn onderdeel van een team.
Een ander aandachtspunt is dat je als zelfstandige tijd moet besteden aan klantenwerving, administratie en andere zaken die weinig met de inhoud van je werk te maken hebben. De een vindt dat soort bijzaken juist leuk, terwijl de ander het ziet als corvee.
Een voordeel van deze tijd is tot slot dat iedereen zit te springen om personeel. Je kunt dus vrij risicoloos proberen hoe het je bevalt als éénpitter. Sterker, op je cv is het zelfstandig ondernemerschap een plus. De kans dat je weer aan een baan komt als het zzp-schap tegenvalt, is groot.
Loopbaanadvies
Kun je wel wat loopbaanadvies gebruiken voor je carrière? Lees deze loopbaanadviezen en geef je carrière een boost!