hoe vind ik een baan
Ontwikkeling8 min lezen

Hoe vind ik een baan?

Ben je op zoek naar je eerste baan? Of zet je na lange tijd weer eens een nieuwe stap in je carrière? Wij vertellen je alles wat je weten moet om een vacatures te vinden die bij je passen. Zo vind je die ene baan waarin jij straks gaat schitteren.


Stap 1: Oriënteren 

Voordat je begint aan je cv, en zelfs voordat je begint met vacatures zoeken, is het belangrijk dat je het antwoord hebt op dé 3 kernvragen. Wie ben je? Wat kun je? En wat wil je? Die vragen helpen je om gericht te zoeken, een goed cv te maken en succesvolle sollicitatiegesprekken te voeren.

Wie ben je 

Klinkt als een open deur, en een simpele vraag: "Wie ben je?" Maar je kunt 'm op zóveel manieren beantwoorden. En dat maakt dit zo'n moeilijke vraag. Je zult merken dat veel werkgevers deze vraag stellen tijdens sollicitatiegesprekken. Zorg er dus voor dat je er een helder antwoord op hebt. 

●    Hoe moet de werkgever jou zien? 

●    Wat voor rol heb jij op de werkvloer? 

●    Waar sta je in je carrière? 

●    Hoe zou je vorige werkgever jou omschrijven? 

Wat kun je 

Dit is dé vraag waar werkgevers een antwoord op willen krijgen: wat kun jij nou echt goed? Maak een overzicht van je talenten, expertise en ervaring. Ondersteun dit met concrete bewijzen. Bedenk bijvoorbeeld bij welke projecten jouw talenten goed van pas kwamen. Als je die projecten ook uitwerkt in je cv, kun je er tijdens sollicitatiegesprekken naar verwijzen. 

Wat wil je 

De derde vraag is vooral voor jezelf het belangrijkst: wat wil je? Begin niet meteen met solliciteren op vacatures die aansluiten bij wat je kunt. Ga eerst bij jezelf na wat je nou echt graag wilt. Zo kun je veel gerichter zoeken. 

Gratis tests 

Vind je het lastig om de 3 kernvragen te beantwoorden? Het helpt om feedback te vragen van je vrienden en (oud-)collega's. Ook zijn er vele online tests die je een idee kunnen geven. 

123test.nl

intermediair.nl

16personalities.com

Solliciteren is een vaardigheid

Zo moet je weten waar je moet zoeken en op welke manier je jezelf moet verkopen. Naast de gratis online opties, kan je er ook voor kiezen een professionele e-learning te kiezen. Door met gerichte opdrachten aan de slag te gaan, verbeter je zo je vaardigheden voor het sollicitatieproces. 

Ja, hou mij op de hoogte

Je ontvangt van ons om de week: handige tips over solliciteren en interessant nieuws over werk.

Stap 2: Vacatures zoeken 

Er zijn heel veel manieren om een baan te vinden. Maak een plan waarbij je verschillende methoden inzet. Hou per methode een overzicht bij van wat je aan het proberen bent en wat je voor volgende stappen wilt gaan zetten. 

1.    Begin bij... ons! 

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Zet je cv hier, op NationaleVacaturebank.nl. Zoek bij ons ook op functienaam of vaardigheden, bewaar je zoekopdracht en stel een e-mailnotificatie in. Zo krijg je alle nieuwe vacatures voortaan per mail toegestuurd. 

2.    Je eigen netwerk 

Vertel aan iedereen die je kent dat je een baan zoekt en wat je precies wilt. En spreek elke week een keer af met iemand die jou misschien kan helpen. Je merkt dan meteen hoe nuttig het is om een helder beeld te hebben van 'wie ben je', 'wat kun je' en 'wat wil je'. Deel dat heldere beeld. En kijk welk deel van je verhaal goed valt, en waar je nog aan moet sleutelen. 

3.    Open sollicitaties 

Het voordeel van een open sollicitatie is dat je veel aandacht krijgt van een werkgever. Je bent op dat moment misschien wel de enige die solliciteert, in plaats van een van honderden. Zoek dus voortdurend naar interessante werkgevers en stuur regelmatig een open sollicitatie. 

4.    Sociale media 

Twitter 

Volg alle recruitmentbureaus en sites van interessante werkgevers en vakgebieden. Zoek op Twitter ook regelmatig op specifieke functienamen voor jouw beroep. 

Facebook 

Ook via Facebook kun je uitzoeken of een organisatie bij jou past. Als het bedrijf zelf geen profiel heeft, dan hebben belangrijke medewerkers dat misschien wel. Je kunt zien of er belangrijke ontwikkelingen spelen die voor jou interessant zijn, en je kunt een idee krijgen van de sfeer en mentaliteit. 

Zorg ervoor dat je zelf ook goed overkomt online. Je kunt bijvoorbeeld posts schrijven over je nieuwe inzichten in je vakgebied. Zorg er in elk geval voor dat er geen zaken in je profiel staan die het krijgen van een baan in de weg staan. We behandelen het vinden van een baan via sociale media uitgebreid in jezelf promoten via sociale media

5.    Handig zoeken in zoekmachines 

Er zijn heel veel websites waarop je vacatures kunt vinden. Zoek in Google op 'vacatures' plus je vakgebied en je vindt eindeloos veel resultaten. Deze resultaten kun je handig filteren. Bij Zoekhulpmiddelen, onder het zoekveld, filter je bijvoorbeeld alleen de resultaten eruit van de afgelopen maand of week. En zoek ook eens op 'vacatures' bij Google's afdeling Nieuws.

Tip: wees creatief met zoektermen

Er zijn veel verschillende zoektermen op websites te vinden als je een baan zoekt. Wanneer je creatief bent met zoektermen kun je verschillende resultaten krijgen. Maak een lijst van de termen die de beste vacatures opleveren zodat je die kan gebruiken voor de verdere zoektocht. Hoe meer hoe beter!  Probeer je daarom je niet teveel te focussen op één specifieke zoekterm en kom zo dichterbij jouw baan.

6.    Spontaan ergens binnenlopen 

Dit werkt vooral bij bedrijven die ook klanten ontvangen, en waar je dus makkelijk kunt binnenlopen. Maar probeer het eens: zomaar binnenlopen en om werk vragen. Zo kun je direct laten zien wat een fijne, stralende persoonlijkheid jij hebt. 

7.    Kranten en huis aan huis bladen 

Zoek je specifiek iets bij jou in de buurt, dan kunnen regionale kranten goed werken. MKB'ers adverteren bijvoorbeeld vaak in regionale dagbladen en huis-aan-huisbladen. 

8.    Interne vacatures 

Als je al een baan hebt, kun je ook daar kijken wat er nog meer voor mogelijkheden zijn bij je huidige werkgever. Promotie maken? Een opleiding volgen en dan in een ander vakgebied werken? Het voordeel van een interne sollicitatie is dat je werkgever al weet hoe jij bent op de werkvloer. 

9.    Inspiratie opdoen bij het UWV nieuws 

Geen idee welk vakgebied iets voor jou is? Misschien doe je inspiratie op bij de lijst van Kansrijke beroepen, die het UWV regelmatig publiceert. 

Stap 3: Solliciteren 

En dan begint het: solliciteren! Maak een goed cv, schrijf een sollicitatiebrief, bereid je voor op sollicitatiegesprekken en zet de volgende stap in je carrière. Veel succes!


Afbeelding van de auteur

Ruby Salazar de la Jara

Schrijver / Content Specialist

Voor Intermediair en Nationale Vacaturebank mag ik, samen met een fantastische groep (eind) redacteuren en columnisten, actuele en interessante verhalen uit de arbeidsmarkt vertellen voor (werkend) Nederland. Dit doen we online en via de sociale media.