:focal(1001x627:1002x628)&w=3840&q=75)
De sollicitatieprocedure: stappen naar succes
Het sollicitatieproces: met de juiste stappen zet je de beste versie van jezelf neer. Maar wat zijn die stappen? Duik in deze overzichtelijke kernpunten en ontdek hoe je je kandidaat maakt voor die droombaan. Misschien kan jij je binnenkort al voorstellen aan je nieuwe collega’s.
De sollicitatieprocedure in het kort:
Oriënteer jezelf: begin je zoektocht met zelfreflectie en bepaal waar je carrière naartoe gaat.
Cv en motivatie: stel indrukwekkende sollicitatiedocumenten die perfect aansluiten bij jouw droomfunctie.
Voorbereiding op afspraken: bereid je goed voor op gesprekken en maak indruk in elk sollicitatiegesprek, of het nu via je toekomstige leidinggevende is of via een recruiter.
Evaluatie en opvolging: reflecteer na elk gesprek en zorg voor opvolging.
Open sollicitatie: benader werkgevers spontaan met open sollicitaties. Zo toon je initiatief.
Gebruik de sollicitatiecode: volg deze richtlijnen voor een eerlijk proces en meld problemen bij de NVP.
Dit zijn de zes stappen in het traditionele sollicitatieproces:
Neem de tijd voor zelfreflectie en ontdek waar je in je carrière naartoe wilt.
Zoek interessante vacatures en doe onderzoek naar potentiële werkgevers.
Stel een opvallend cv en een sterke motivatiebrief op.
Bereid jezelf goed voor op het sollicitatiegesprek.
Schitter tijdens dat gesprek. Of die gesprekken. Soms maak je ook een assessment of case.
Na de sollicitatie: kijk hoe het ging en volg op waar nodig.
Hierop zijn veel varianten mogelijk. Een wat moderner sollicitatieproces ziet er zo uit:
Een recruiter (intern of extern) benadert je voor een leuke baan.
Je stuurt jouw cv en motivatiebrief op.
Bereid jezelf goed voor op het kennismakingsgesprek.
Zorg voor een positieve kennismaking met de recruiter.
Je wordt uitgenodigd voor een of meerdere sollicitatiegesprekken met het bedrijf. Bereid deze voor.
Zorg voor een goede indruk tijdens dat gesprek. Of tijdens die gesprekken. Soms maak je ook een assessment of case.
Na de sollicitatie: kijk hoe het ging en volg op waar nodig.
Sollicitatiebrief en CV
Heb je een interessante vacature gevonden? Dan is het tijd om je cv, oftewel curriculum vitae, en motivatiebrief op te stellen. Je cv laat je werkervaring en vaardigheden zien, terwijl je in de motivatiebrief uitlegt waarom je enthousiast bent over de functie en je cv toelicht. Zorg dat zowel je cv als je motivatiebrief precies zijn afgestemd op de functie waar je op solliciteert. Een standaard cv of brief is niet aan te raden. Noteer je relevante ervaring en vaardigheden kort en bondig, zodat de recruiter snel ziet dat jij de perfecte kandidaat bent.
Het sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek of kennismakingsgesprek is vaak het spannendste deel van de sollicitatieprocedure. Daarbij is een goede voorbereiding nodig. Zo weet je precies wat je wilt vertellen en vragen, en hoe je je sterke punten kunt presenteren. Op die manier kom je zelfverzekerd over en haal je het beste uit het gesprek.
Heeft de werkgever na het eerste gesprek een goed gevoel over je? Dan volgt er vaak een tweede gesprek. Bij dit tweede gesprek wordt soms een assessment afgenomen, waarmee je je vaardigheden kunt laten zien. Het komt ook voor dat je een case moet maken: een proefopdracht waarmee jij aantoont wat je in huis hebt. De eerste gesprekken zijn meestal met de direct toekomstige leidinggevende of teammanager. Een vervolggesprek vindt vaak ook plaats met hogere managers, zoals het afdelingshoofd of zelfs de directeur. Vaak is dat een arbeidsvoorwaardengesprek: hét moment om goede afspraken te maken.
Open sollicitatie
Heb je op alle vacatures gereageerd die jou interessant lijken? Overweeg dan eens een open sollicitatie. Dit betekent dat je solliciteert bij een werkgever zonder dat er een specifieke vacature openstaat. Dit is bijvoorbeeld een goede optie als je een leuke werkgever gevonden hebt, maar deze (op het eerste gezicht) geen banen vrij heeft. Deze vorm van solliciteren kan wat uitdagender zijn, omdat er geen duidelijk functieprofiel is en je niet precies weet aan welke eisen je moet voldoen. Het biedt wel de kans om jezelf op de kaart te zetten en te laten zien dat je initiatief neemt.
Sollicitatiecode
Er zijn afspraken die de sollicitatieprocedure netjes en duidelijk houden, zoals de ‘sollicitatiecode’ van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP). Dit handige document helpt zowel bedrijven als sollicitanten aan een vlot en eerlijk proces. Dit staat daar zoal in:
Binnen 2 weken na afloop van de sollicitatieprocedure hoor je of je bent aangenomen of afgewezen.
Referenties worden alleen geraadpleegd met jouw toestemming, zodat je privacy beschermd wordt.
Het bedrijf vraagt en gebruikt alleen informatie die belangrijk is om te zien of iemand geschikt is voor de baan. Deze mogen zeker niet over je gezondheid gaan.
Jouw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.
Je krijgt duidelijke informatie over de functie en de sollicitatieprocedure.
De sollicitatiecode vermeldt ook regels voor sollicitanten. Zo moeten zij alleen reageren op vacatures die ze echt interesseren, en moeten ze eerlijk zijn. Hoewel bedrijven (en sollicitanten) niet verplicht zijn om deze code te volgen, omdat het geen wetten zijn, doen de meeste dat wel uit respect voor een eerlijke omgang. Gaat er toch iets mis? Je kunt altijd bij de NVP aankloppen met een klacht.
Kan je niet wachten een nieuw sollicitatieproces in te gaan?
Veelgestelde vragen over een sollicitatieprocedure
Hoe lang duurt een gemiddelde sollicitatieprocedure?
Hoe verloopt een gemiddelde sollicitatieprocedure?
Kan je je terugtrekken uit een sollicitatieprocedure? Hoe?
Hoewel we ons best doen om ervoor te zorgen dat alle informatie up-to-date en correct is, kunnen we geen garanties bieden over de volledigheid, betrouwbaarheid of nauwkeurigheid van dit artikel.