:focal(411x150:511x250)&w=3840&q=75)
De onderdelen van een assessment
Er zijn verschillende soorten assessments te vinden. Hiermee kunnen allerlei kanten van jouw persoonlijke kwaliteiten getest worden. Denk bijvoorbeeld eens aan een persoonlijkheidstest en aan een praktijktest. Vaak krijg je verschillende onderdelen van een assessment aangeboden. Dit is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert
De intelligentietest
Intelligentietests zijn er in allerlei soorten en maten. Iedere test onderzoekt weer andere intelligentievormen. Deze tests bevatten verschillende opdrachten die bestaan uit beelden, woorden en getallen. Wil je eens zo’n test proberen? Doe dan de test bij 123test.nl. Hier vind je een intelligentietest die is toegespitst op assessments.
De persoonlijkheidstest
Een persoonlijkheidstest bestaat vaak uit een serie stellingen of meningen. Per stelling geef je aan in hoeverre die op jou van toepassing is en soms ook in hoeverre je het ermee eens of oneens bent. Probeer hier eerlijk in te zijn, want overdreven positieve antwoorden zullen zeker opvallen. Kijk hierbij niet naar je gedrag van vroeger, maar naar dat van nu.
Een interview
Een van de onderdelen van een assessment kan bestaan uit een interview. Een gespecialiseerde medewerker van het assessmentbureau neemt dit interview af. Deze persoon kan in het vraaggesprek vooral gesloten- of open vragen stellen. In dit laatste geval is het voor jou óók mogelijk om het gesprek te sturen. Houd er rekening mee dat het pittig kan worden, want de interviewer zal proberen dieper in te gaan op jou als persoon.
Nagemaakte werksituatie
We hebben nu verschillende onderdelen van een assessment besproken en hiermee zijn we aangekomen bij de laatste. Afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, kun je een bijpassende praktijktest krijgen. Hierin kun je echt laten zien wat jouw sterke punten zijn.
Soorten praktijksituaties als onderdelen van een assessment
De post-bak. Hierbij krijg je een stapel post, uiteenlopend van memo's tot belangrijke strategiedocumenten. Jij moet deze vervolgens sorteren van belangrijk tot niet zo belangrijk.
Tweegesprek. Afhankelijk van de functie kan dit bijvoorbeeld een verkoopgesprek zijn, een klantenservicegesprek of een functioneringsgesprek.
Fact finding. Hierbij krijg je een vraagstuk voorgelegd waarbij de informatie nog niet compleet is. In een gesprek moet je de juiste informatie proberen te achterhalen.
Presentatie. In deze situatie bereid je in korte tijd een presentatie voor. Het is mogelijk dat je een van de eerdere opdrachten moet presenteren, maar er kan ook al iets voor je klaarliggen. Vaak mag je hier een beamer voor gebruiken.
Groepsdiscussie. In deze discussie moet je een probleem oplossen en meestal doe je dit samen met de andere kandidaten. Het bewaken van jouw deelbelang is hierin vaak van groot belang.