zpp'er worden Nationale Vacaturebank
Zzp10 min lezen

Hoe begin je voor jezelf als zzp’er in 2025?

Droom je ervan om je eigen baas te zijn, zonder dat je overal toestemming voor moet vragen? Om te werken aan projecten die écht bij jou passen? Misschien is zzp’en dan wel wat voor jou. Maar waar moet je dan allemaal aan denken?


Als zzp’er beginnen in het kort: 

  • Een zzp'er (zelfstandige zonder personeel) werkt net als een freelancer zelfstandig zonder personeel en vast dienstverband. En je biedt diensten aan diverse opdrachtgevers. 

  • Als zzp'er lever je zekerheden rondom zaken als salaris, recht op uitkeringen en pensioen in.

  • Zelf boekhouding doen, opdrachten binnenhalen en financiële planning vormen de kern van het zzp-leven.

  • De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2025 of zzp'ers echt als zelfstandigen werken, om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

  • Een sterke start als zzp'er vraagt om een solide plan, goed onderzoek en het regelen van belangrijke zaken zoals inschrijving en branding.

  • Zzp'ers zijn actief in allerlei sectoren voor meer vrijheid in werk en vaak voor een hoger inkomen.

Een zzp'er (zelfstandige zonder personeel) werkt als zelfstandige zonder eigen personeel en biedt diensten aan verschillende opdrachtgevers aan, zonder vast in dienst te zijn bij één werkgever. Dit is vergelijkbaar met freelancen, en daarom worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij de keuze om voor jezelf te werken geef je ook veel op: een stukje zekerheid qua salaris, recht op uitkeringen als de WW en WIA, betaalde vakantiedagen en vaak een pensioen. In loondienst wordt dat allemaal voor je geregeld. Als zelfstandige moet je de boekhouding doen, geld opzij leggen voor vakanties, opdrachtgevers vinden en je pensioen en verzekeringen regelen. 

Het idee om voor jezelf te beginnen is dus best spannend, maar bedenk dat elke succesvolle zzp’er ooit klein begon. Met de juiste voorbereiding, onderzoek en het goed regelen van de basics leg je een sterke basis voor jouw avontuur als zelfstandig ondernemer. 

De wet DBA

Tegenwoordig kom je in veel branches zzp’ers tegen, ook in bijvoorbeeld de zorg, bouw en schoonmaak. Veel mensen kiezen ervoor om zo meer vrijheid te hebben wat betreft vakanties, roosters en soms ook om een hoger inkomen te vragen. De wet DBA moet schijnzelfstandigheid echter tegengaan. De Belastingdienst checkt sinds 1 januari 2025 of zzp'ers ook echt als zelfstandige werken. En of je dus niet als zzp’er werkt terwijl je in feite gewoon in dienst bent. 

Beginnen als zzp’er

Het pad naar het zelfstandig ondernemerschap start met een goed plan. Het is net als dat ene recept uitschrijven van je favoriete gerecht. Het hoeft niet meteen perfect, maar een duidelijk idee van wat je wilt doen, is een must. 

  1. Formuleer je idee: wat wil je precies gaan doen? Waar liggen je talenten en wat interesseert je? Schrijf dit op een A4’tje, omdat het simpel moet zijn. Dat helpt om de kern van je plannen scherp te houden.

  2. Onderzoek de markt: kijk naar anderen die hetzelfde doen en ontdek wat jouw unieke aanbod kan zijn. Wat maakt hen succesvol, en wat kun jij hiervan leren? En zijn er genoeg mensen die jouw diensten willen afnemen? 

  3. Persoonlijke branding: je bent jouw eigen merk. Hoe presenteer je jezelf? Hoe wil je gevonden worden, en waar ligt jouw kracht? Denk aan een strakke website en een portfolio dat eruit springt.

  4. Netwerk jezelf naar succes: netwerken, het blijft een buzzword, maar wel belangrijk. Bezoek events als beurzen, congressen en borrels, wees actief op LinkedIn en probeer in jouw branche een voet tussen de deur te krijgen.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Wat moet je regelen als je zzp'er wordt?

Nu we het serieuzere werk achter de rug hebben, is het tijd voor de praktische dingen. Je aanmelden als zzp'er is simpeler dan je misschien denkt.

  1. Inschrijven bij de KVK: je eerste stop is de Kamer van Koophandel. Zij helpen je bij het registreren van je onderneming. Denk alvast na over wat voor type onderneming (rechtsvorm) je wilt starten. Veel zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit eenvoudig op te zetten is en de administratie overzichtelijk blijft. En vergeet natuurlijk niet een pakkende naam te bedenken die past bij jouw bedrijf. 

  2. Geld, geld, geld: een goede financiële planning is key. Een freelance tekstschrijver heeft qua materiaal alleen een laptop nodig, maar een timmerman een bus vol gereedschap. Hoeveel heb je nodig om te starten? Hoe groot moet je buffer zijn? Kijk ook eens naar een zakelijke rekening, zodat je inkomsten en uitgaven van je bedrijf gescheiden zijn van je privégeld. Misschien moet je geld lenen van een geldverstrekker en moet je een ondernemingsplan schrijven. 

  3. Belastingen: als zzp'er bepaalt de Belastingdienst of je als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting. Als dat zo is, kun je profiteren van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Als je door de Belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, worden je inkomsten beschouwd als resultaat uit overige werkzaamheden en mis je die aftrekposten. 

    Ga je zzp’en naast je vaste baan in loondienst? Dan betaal je niet extra belasting alleen maar omdat je dit combineert. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden. 

  4. Administratie: software en apps maken het eenvoudig om je inkomsten en uitgaven bij te houden en om btw-aangifte te doen. Als je je liever focust op je werk, kan een boekhouder je administratie op orde houden en advies geven over fiscale voordelen.

  5. Aan opdrachten komen: door te netwerken krijg je opdrachten. Daarnaast doet goede mond-tot-mondreclame vaak wonderen, dus vraag tevreden klanten om je aan te bevelen. Ook kun je freelance platforms gebruiken; hier komen bedrijven die zelfstandigen zoeken voor specifieke projecten. Zo kun jij snel aan de slag.

  6. Uurtarief bepalen: je tarief bepalen start met het inzichtelijk maken van je kosten en levensbehoeften. Kijk naar marktprijzen door te zien wat andere zzp'ers vragen en houd rekening met jouw unieke ervaring en vaardigheden. Begin eventueel met een lager tarief om zaken binnen te halen en verhoog het naarmate je meer ervaring en een sterkere reputatie opbouwt. Je kan een uurtarief vragen, maar ook een bepaalde prijs per klus bepalen. 

Waar moet je verder op letten als je zzp’er wordt?

Voordat je knalt als zzp'er, moet je over een hoop zaken nadenken. Soms misschien meer dan je lief is, maar het is de moeite waard als het allemaal loopt.

  1. Verzekeringen: nadenken over de juiste verzekeringen is niet alleen een verstandige stap om jezelf financieel te beschermen, maar het geeft je ook de rust om vol vertrouwen aan de slag te gaan. Je weet dan immers dat je voorbereid bent op onverwachte situaties zoals ziekte of een foutje in je werk. Dus, zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt. 

  2. Algemene voorwaarden: deze helpen je om zowel je rechten als je plichten duidelijk vast te leggen, wat toekomstige misverstanden met opdrachtgevers voorkomt. Stel, je bent een freelance fotograaf en je klant annuleert de fotoshoot op het laatste moment. Als je in je algemene voorwaarden hebt opgenomen dat annuleren binnen 24 uur voor de shoot bepaalde kosten met zich meebrengt, kun je die kosten in rekening brengen. Zonder deze voorwaarden zou je mogelijk met lege handen staan. Zo bieden algemene voorwaarden niet alleen duidelijkheid, maar beschermen ze je bedrijf ook tegen onverwachte situaties.

  3. Privacy en AVG: kijk of je moet voldoen aan de AVG. Verwerk je bijvoorbeeld persoonlijke gegevens, zoals e-mailadressen van klanten, dan moet je zorgen dat dit goed geregeld is. 

  4. Blijf up-to-date van wet- en regelgeving: wetten en regels veranderen continu, dus blijf bij. Zijn er seminars of webinars die je kunt volgen? Of schrijf je in voor updates van een organisatie binnen jouw vakgebied, zodat je altijd op de hoogte bent. Misschien is er ook wel een Facebook- of Whatsappgroep voor zzp’ers die hetzelfde doen als jij. 

Informatie

Nu meteen zzp-vacatures zoeken? 

Veelgestelde vragen over zzp’en

Wat is een zzp'er?

Wat is het verschil tussen een zzp’er en een freelancer?

Hoe word je zzp'er?

Wanneer ben je als zzp’er ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wat moet je regelen als zzp’er?

Wat kost het om zzp’er te worden?

Hoewel we ons best doen om ervoor te zorgen dat alle informatie up-to-date en correct is, kunnen we geen garanties bieden over de volledigheid, betrouwbaarheid of nauwkeurigheid ervan.

Gebruikte bron 


Afbeelding van de auteur

Juan Kort

Redacteur

Juan schrijft sinds juli 2024 voor Nationale Vacaturebank en Intermediair, waar hij werkend Nederland voorziet van actuele arbeidsmarktinformatie en inspiratie voor carrièregroei.

Ja, hou mij op de hoogte

Je ontvangt van ons om de week: handige tips over solliciteren en interessant nieuws over werk.