:focal(989x343:990x344)&w=3840&q=75)
Persoonlijk Ontwikkelingsplan 2025: wat is het en hoe maak je jouw plan?
Heeft je leidinggevende je gevraagd een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) te maken? Of wil je zelf aan de slag met een plan om jouw carrièredoelen te bereiken? Op deze pagina lees je alles over het maken van een POP waarmee je verder komt.
Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?
Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een manier om vast te leggen waar je qua kennis en ervaring nu staat, waar je naartoe wilt en hoe je daar gaat komen. In het plan beschrijf je wat je graag wilt bereiken op werkvlak en welke stappen je kunt zetten om jezelf dichter bij je doel te brengen. Werkgevers gebruiken een persoonlijk ontwikkelingsplan om medewerkers te motiveren zich verder te blijven ontwikkelen. Voor de medewerker zelf en voor het bedrijf waar ze voor werken.
In veel branches volgen de ontwikkelingen elkaar zo snel op dat er altijd wel iets bij te leren is. Nieuwe trends, ontwikkelingen en technologieën zijn redenen om steeds opnieuw je kennis en ervaring bij te spijkeren. Het kan daarbij gaan om concrete kennis over nieuwe systemen en technieken, maar het kan ook waardevol zijn om andere vaardigheden te blijven ontwikkelen, zoals je presentatie- en salesvaardigheden.
Onderdelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan
Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan veel verschillende onderdelen bevatten. Je kunt een persoonlijk ontwikkelingsplan dan ook zo uitgebreid en gedetailleerd maken als je zelf fijn vindt. Er zijn echter een aantal zaken die altijd terugkomen in een POP, namelijk een analyse, persoonlijke doelen, doelen van je werkgever en een stappenplan. We gaan hieronder verder in op de verschillende elementen.
Persoonlijk ontwikkelingsplan maken
Je maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan door stap voor stap door alle onderdelen te gaan. Per onderdeel stel je jezelf bepaalde vragen om meer inzicht te krijgen in je huidige positie en je doelen voor de toekomst, plus hoe je die kunt bereiken. Laten we per onderdeel kijken hoe je dit aanpakt:
Analyse
Een analyse kan je helpen ontdekken of je nog gelukkig bent in je werk en wat je wellicht nog wilt leren of bereiken. Denk in de analyse bijvoorbeeld na over waar je energie van krijgt en waar je trots op bent. Grote kans dat daar je kracht ligt en dat dit iets is om verder op door te bouwen. Daarnaast is het interessant te kijken naar eventuele frustraties die je ervaart. Wat kun je nog niet goed? Wat vind je minder leuk? Waar loop je vast? Deze informatie kan je helpen ontdekken waar je aandacht aan mag besteden, welke switch je zou kunnen maken of wat je nog wilt leren om verder te komen.
Tip: een handige tool bij het maken van een analyse over jezelf is een persoonlijke SWOT-analyse.
Ontwikkeldoelen
De informatie die je verzamelt in je analyse kan je helpen om naar de toekomst te kijken. Wat wil je bijvoorbeeld nog leren? Hoe ziet jouw droombaan eruit? Het helpt vaak ook om in periodes te denken. Waar wil je bijvoorbeeld over een jaar staan in je leven, en over vijf jaar? Door antwoord te geven op deze vragen krijg je een steeds beter beeld van je eigen doelen. Dit helpt je verderop in je persoonlijk ontwikkelingsplan een stappenplan te maken.
Doelen van je werkgever
Heb je al een baan? Dan is het belangrijk ook de eventuele doelen van je werkgever mee te nemen in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Wat zijn de doelen van de organisatie? Hoe draagt jouw afdeling of team daaraan bij? Wanneer je dit weet kun je in kaart brengen hoe jij zelf aan die doelen kunt bijdragen, en wat je daar mogelijk nog voor nodig hebt. Misschien heb je al bepaalde talenten die van pas komen, maar die je nog niet benut. Of zijn er competenties waar je nog aan mag werken om meer bij te dragen aan het behalen van de doelen van je werkgever.
Stappenplan
Vervolgens ga je aan de slag met een stappenplan. Nu je weet waar je staat, waar je naartoe wilt werken en wat je mogelijk extra kunt bijdragen aan de doelen van je werkgever kun je dit uitwerken in concrete stappen. Wat weerhoudt je er nu nog van om je ideale functie, baan of bedrijf te bereiken? In die vraag vind je wat je nog nodig hebt en zo kun je concrete stappen bepalen om dat te bereiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde training of opleiding nodig hebt of specifieke vaardigheden dient te ontwikkelen. Bepaal stap voor stap hoe je dit gaat bereiken.
Tips voor het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan
Een paar handige tips om een goed persoonlijk ontwikkelingsplan te maken, waarmee je jouw doelen bereikt:
Wees concreet
Hoe concreter je plan, hoe groter de kans dat je erin slaagt. Zeg dus niet 'ik wil beter zijn in x', maar bedenk specifiek wat het is dat je wilt leren, wat je daarmee wilt bereiken en wanneer je zover wilt zijn. Hoe concreter het is, hoe beter jij weet wat je te doen staat.
Bedenk haalbare stappen
Om te voorkomen dat je overweldigd of ontmoedigd raakt door je eigen plan is het belangrijk haalbare stappen te bepalen. Dit houdt je gemotiveerd en maakt het makkelijker je doelen te bereiken.
Maak het persoonlijk
Vaak wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan gevraagd door je werkgever, maar het is nog steeds jouw persoonlijke plan. Het bevat jouw kansen om jezelf te ontwikkelen en te groeien in de richting die jou gelukkig maakt. Zie het dus niet als een verplichting of als huiswerk, maar als een manier om je eigen doelen te bereiken en je dromen waar te maken.
Gebruik SMART-doelstellingen
SMART-doelstellingen zorgen ervoor dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Hiermee vergroot je de kans om je doelen te halen.
POP gesprekken
In de meeste gevallen gaat een persoonlijk ontwikkelingsplan gepaard met regelmatige gesprekken om de voortgang te bespreken. Je bepaalt in een POP een termijn waarop je jouw doelen wilt halen en maakt in ieder geval een afspraak voor een gesprek aan het einde van die termijn. Idealiter spreek je jouw leidinggevende ook in de tussentijd enkele malen om de voortgang te bespreken. Dit helpt je jouw motivatie te behouden en de kans op slagen te vergroten. Gesprekken met je leidinggevende of een andere buddy, zoals een vakgenoot, motiveren je om stappen te blijven zetten en je aan je deadlines te houden. Aan het einde van de looptijd van je POP kijk je samen of je jouw doelen hebt gehaald. Vervolgens kun je een nieuw plan opstellen aan de hand van de behaalde resultaten en mogelijke vervolgdoelen.
Voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan
Zie hieronder een voorbeeld van de invulling van een persoonlijk ontwikkelingsplan. In dit voorbeeld is gebruikgemaakt van de analyse, ontwikkeldoelen en een stappenplan.
Analyse
Ik ben goed in het bedenken van oplossingen en kan deze zelf uitwerken.
Sociaal ben ik minder goed onderlegd. Ik denk er niet altijd aan om samen te werken.
Ik zie dat de jongere medewerkers in teamvorm eigen projecten bedenken en uitvoeren. Zo bereiken ze meer, doen ze interessanter werk en zijn ze waardevoller voor het bedrijf.
Ik merk dat er steeds meer taken op mijn werk geautomatiseerd worden. Hierdoor is er straks minder werk voor mij.
Ik vind dat de programma's die mijn werk overnemen dit een stuk beter kunnen. In mijn vrije tijd programmeer ik graag. Ik ga onderzoeken of dit een goede nieuwe richting is voor mij.
Doel | Actie | Resultaat | Stappen |
---|---|---|---|
Wat wil ik bereiken? | Hoe ga ik dat doen? | Wat levert het op? | Zo bereik ik mijn doel |
Ik wil meer zelfvertrouwen opbouwen om prettig te kunnen werken in teams. | Groepstraining volgen. | Straks ben ik iemand die openstaat voor samenwerking en dit zelf ook initieert. | Voor eind augustus een training uitkiezen, deze binnen een aantal gestelde maanden, afmaken. |
Ik ga ervaring opdoen met nieuwe competentie. | 3 proefopdrachten doen. | Ik bouw ervaring op met collega's of deskundigen zodat ik de nieuwe taken op mijn werk kan oppakken. | Voor eind augustus een deskundige vragen om mijn mentor te zijn. T/m 30 november elke maand 1 opdracht doen. Elke 2 weken bespreken met mijn mentor. |
Kennis van benodigde programmeertaal bijwerken. | Zelfstudie op sites over programmeren. | Ik ken de programmeertaal van onze automatiseringssystemen, zodat ik in het ontwikkelteam kan meewerken om de systemen op onze situatie af te stemmen. | Elke dinsdagavond en donderdagavond 2 uur studeren en oefenen. |
Veelgestelde vragen over een persoonlijk ontwikkelingsplan
Wat is de bedoeling van een POP?
Waarvoor kan ik een persoonlijk ontwikkelingsplan gebruiken?
Wat is het verschil tussen een POP en een PAP?