arbeidsvoorwaarden Nationale Vacaturebank
Contract10 min lezen

Arbeidsvoorwaardengesprek: hét moment om goede afspraken te maken

Ben je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek? Gefeliciteerd! Het is tijd om afspraken te maken over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Er zijn een aantal belangrijke zaken die je hierbij moet weten.


Arbeidsvoorwaardengesprek in het kort:

  • Een arbeidsvoorwaardengesprek is jouw moment om afspraken te maken over salaris, vakantiedagen en andere voordelen voordat je de handtekening zet.

  • Primaire arbeidsvoorwaarden zijn je basis, zoals salaris en werkuren, terwijl secundaire arbeidsvoorwaarden extra’s zijn zoals verlofdagen en reiskostenvergoeding.

  • Bereid je goed voor door onderzoek te doen naar wat gangbaar is in jouw sector en functie, en stel duidelijke idealen en ondergrenzen vast.

  • Met de juiste mindset en goed onderbouwde argumenten, inclusief succesverhalen, straal je vertrouwen uit en ben je klaar om je wensen te delen.

  • Een open, flexibele houding en goed luisteren zorgen voor een soepel en productief gesprek; wees duidelijk in je wensen maar sta open voor alternatieven.

  • Rond af met een heldere samenvatting van de besproken punten en vraag naar een schriftelijke bevestiging om alles op een rijtje te hebben.

Een arbeidsvoorwaardengesprek, ook wel contractonderhandeling genoemd, is je kans om te bespreken wat er op tafel ligt voor jouw nieuwe rol vóórdat alles definitief wordt. Dit gesprek heb je vaak als je de laatste stap in het sollicitatieproces bereikt hebt, maar voordat je officieel in dienst treedt. Anders dan de collectieve arbeidsvoorwaarden (cao), die voor iedereen gelden, gaat dit over jouw persoonlijke afspraken. Dit is hét moment om te onderhandelen over je salaris, vakantiedagen en andere voordelen. Na dit gesprek staat dit allemaal vast en is het lastig om nog iets extra's te regelen. Dus zorg dat je alles eruit haalt wat erin zit!

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis van je arbeidsovereenkomst. Denk aan je salaris, dat je beloont voor al je inspanningen en ervoor zorgt dat jij je rekeningen kunt betalen. Ook valt hier het aantal uren onder dat je wekelijks in je werk steekt. Het zijn de voorwaarden waarover jij en je werkgever vrijwel altijd afspraken over moeten maken. 

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

De secundaire voorwaarden zijn de voorwaarden die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Voorbeelden van secundaire voorwaarden zijn: het aantal verlofdagen, de reiskostenvergoeding, een fijne auto van de zaak of een opleiding die de werkgever voor je betaalt. Hoewel ze net wat minder doorslaggevend zijn dan de primaire voorwaarden, maken ze je werkervaring een stuk aantrekkelijker. Ook kunnen sommige secundaire arbeidsvoorwaarden belastingtechnisch voordeliger uitpakken dan de primaire, maar zeker niet allemaal. Wil je meer weten over de secundaire arbeidsvoorwaarden? Check dan dit artikel. 

Hoe moet je een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden?

Het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek hoeft helemaal niet zo lastig te zijn als het lijkt. Vooral niet als je het ziet als een fijn gesprek waarin je samen met je werkgever naar de beste opties zoekt. Het geheim? Een goede voorbereiding.

De juiste mindset

Een arbeidsvoorwaardengesprek kan spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding komt het helemaal goed. Begin met een positieve instelling. Zie het als een kans om jouw wensen en behoeften duidelijk te maken en samen met je gesprekspartner de beste voorwaarden te creëren.

Wat wil jij?

Bepaal eerst wat voor jou het belangrijkst is, of dat nu een hoger salaris, extra vakantiedagen of meer flexibiliteit in je werktijden is. Ga voorbereid het gesprek in door goed te weten wat je wilt, maar zet altijd iets hoger in dan je ideaal. Zo creëer je ruimte voor onderhandeling; maar pas op dat je jezelf niet uit de markt prijst. Wees bereid om te onderhandelen om tot een overeenkomst te komen waar beide partijen gelukkig mee zijn. Waar wil jij in tegemoetkomen? Stel ook je ondergrens vast voor salaris en secundaire voorwaarden, maar houd deze voor jezelf als richtlijn. Dit geeft je kracht in onderhandelingen en zorgt ervoor dat je duidelijk communiceert wat je wilt bereiken. 

Doe je huiswerk

Bereid harde feiten en voorbeelden voor om je verzoek te onderbouwen en deze sterker te maken. 

  • Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je een arbeidsvoorwaardengesprek ingaat door grondig onderzoek te doen naar wat gebruikelijk is in jouw sector, voor jouw functie met jouw ervaring en bij het bedrijf waar je solliciteert. Verzamel informatie uit betrouwbare bronnen zoals een salariswijzer, eventueel een cao, soortgelijke vacatures en professionele netwerken. Dit zorgt ervoor dat je een realistisch beeld hebt van jouw waarde en goed onderbouwde argumenten kunt aandragen. 

  • Denk na wat jouw meerwaarde voor het bedrijf is: je sterke kanten en wat je toe te voegen hebt. 

  • Vergeet niet je eerdere successen te benadrukken met de STARR-methode, zoals projecten die je tot een goed einde hebt gebracht. 

  • Weet wie je voor je hebt en wat hun functies zijn. 

Maak een lijstje

Schrijf je belangrijkste punten op. Zo voorkom je dat je tijdens het gesprek iets vergeet. Door je wensen, vragen en andere belangrijke informatie helder voor jezelf te hebben, straal je zelfvertrouwen uit en kom je betrouwbaar over. Op die manier kan je ook niks vergeten!

Denk aan de toekomst

Houd bij de voorbereiding op je arbeidsvoorwaardengesprek niet alleen je huidige situatie in gedachten, maar ook je toekomstplannen. Overweeg ook wat je nodig hebt om die ambities en professionele doelen te realiseren, zoals extra opleidingsmogelijkheden of groeikansen binnen het bedrijf. Door hierin vooruit te denken, laat je zien dat je niet alleen gericht bent op het nu, maar ook op je langetermijnontwikkeling en groei binnen de organisatie. Dit kan indruk maken op je werkgever en hen overtuigen om te investeren in jou als waardevolle werknemer. Vertel ook hoe je in de toekomst wilt bijdragen aan de groei van het bedrijf zelf. 

Wil je tips voor het onderhandelen over de voorwaarden? Bekijk de belangrijke tips voor je salarisonderhandeling hier.

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Hoe moet je een arbeidsvoorwaardengesprek voeren? 

Bij het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek is een vriendelijke en positieve houding je sleutel tot succes. Hier zijn wat praktische tips om je op weg te helpen:

  • Start met een glimlach

Begin je gesprek positief en ontspannen met een glimlach en een informele begroeting, maar blijf gedurende het hele gesprek jezelf. Dit helpt om de sfeer comfortabel te maken zodat het gesprek lekker vlot verloopt. 

  • De kracht van je houding

Een open en relaxte houding doet wonderen in een arbeidsvoorwaardengesprek, maar houd het zakelijk. Zit rechtop en maak oogcontact met alle gesprekpartners om zelfvertrouwen uit te stralen. 

  • Luister echt

Laat de ander uitpraten en reageer betrokken. Door goed te luisteren, kun je beter inspelen op wat de ander belangrijk vindt en maak je het gesprek interactief en boeiend.

  • Wees duidelijk en soepel

Vertel duidelijk wat je wilt, maar wees ook flexibel. Misschien komt er een mooi alternatief uit de bus als het gaat om bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden of extra vrije dagen.

  • Straal enthousiasme uit

Je houding doet wonderen! Blijf enthousiast en laat zien dat je graag wilt samenwerken. Dat maakt het voor iedereen leuker en constructiever. 

  • Houd het netjes

Wordt het gesprek moeilijker? Blijf altijd professioneel en respectvol. Je weet nooit of je elkaar weer een keer nodig hebt. Ook wil je uiteraard je goede naam behouden in de branche en daarbuiten. 

  • Rond af met een vlotte samenvatting

Sluit af met een korte samenvatting van wat besproken is en vraag eventueel om een schriftelijke bevestiging van de afgesproken arbeidsvoorwaarden. Zo voorkom je misverstanden en laat je zien dat je scherp en professioneel bent. Bedank je gesprekspartner en laat merken dat je uitkijkt naar de toekomst.

Informatie

Wil jij een nieuwe baan met betere arbeidsvoorwaarden?

Veelgestelde vragen over het arbeidsvoorwaardengesprek

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Wanneer heb je een arbeidsvoorwaardengesprek?

Ben je al aangenomen als je een arbeidsvoorwaardengesprek hebt?

Wat bespreek je tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?

Hoe lang duurt een arbeidsvoorwaardengesprek?

Wat gebeurt er na een arbeidsvoorwaardengesprek?

Hoewel we ons best doen om ervoor te zorgen dat alle informatie up-to-date en correct is, kunnen we geen garanties bieden over de volledigheid, betrouwbaarheid of nauwkeurigheid ervan.

Geraadpleegde bronnen:


Afbeelding van de auteur

Juan Kort

Redacteur

Juan schrijft sinds juli 2024 voor Nationale Vacaturebank en Intermediair, waar hij werkend Nederland voorziet van actuele arbeidsmarktinformatie en inspiratie voor carrièregroei.