Nevenactiviteiten: wat zijn dat?
Cv8 min lezen

Nevenactiviteiten: wat zijn dat?

Nevenactiviteiten, ook bekend als nevenwerkzaamheden, zijn aanvullende bezigheden die je naast je normale werk verricht. Ze kunnen variëren van freelance projecten en vrijwilligerswerk tot het volgen van cursussen en hobby's die bijdragen aan je persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Bovendien kunnen deze activiteiten een bron van extra inkomsten bieden. In onze uitgebreide uitleg ontdek je of je toegestaan bent om dergelijke werkzaamheden naast je huidige baan uit te voeren, hoe je deze kunt presenteren op je cv, en wat de mogelijke voordelen zijn voor zowel je carrière als persoonlijke groei.


Nevenactiviteiten in het kort:

  • Nevenactiviteiten zijn werkzaamheden die je naast reguliere baan uitvoert; betaald en onbetaald

  • Voorbeelden van nevenactiviteiten zijn bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een cursus of het opzetten van een eigen webshop

  • Als je betaalde nevenactiviteiten uitvoert dien je dit op te geven bij de belastingdienst

  • In veel werkomgevingen is het heel gewoon, en soms zelfs verplicht, om je nevenactiviteiten te melden

  • Over het algemeen is het slim om nevenactiviteiten op je cv te vermelden. 

  • Het toevoegen van nevenactiviteiten aan je cv vergroot je kans op een baan met 16,7 procent!

Wat zijn nevenactiviteiten?

Als je een baan hebt en je wilt je daarnaast verder ontwikkelen met een opleiding, vrijwilligerswerk, of je wilt simpelweg een leuk extraatje aan het eind van de maand, dan kun je kiezen voor nevenactiviteiten. Het is dus niet hetzelfde als een hobby. Een hobby doe je echt voor je plezier en je voert het uit wanneer je zelf zin in hebt, zoals kunst maken, tuinieren, of elke weekend wielrennen.

Nevenactiviteiten voorbeelden

Er zijn allerlei soorten nevenactiviteiten, zowel vrijwillig als betaald. Mensen neigen vaak naar bezigheden die aansluiten bij hun werk of hobby. Een voetballiefhebber kiest bijvoorbeeld eerder voor het coachen van een jeugdelftal, terwijl een docent wellicht bijles wil geven aan studenten.

Soms kies je juist bewust voor een totaal andere activiteit om nieuwe ervaringen op te doen of om de dagelijkse routine te doorbreken. Bijvoorbeeld, als je veel tijd aan een bureau doorbrengt, kan je een sportieve nevenactiviteit zien als een kans om meer te bewegen. Aan de andere kant kan je met fysiek zwaar werk juist kiezen voor iets minder fysiek uitdagends, zoals het schrijven van artikelen voor een lokale krant.

Onderstaande activiteiten zijn maar een aantal voorbeelden, maar het kan echt van alles zijn!

Bestuurlijke nevenactiviteitenIndividuele nevenactiviteitenVrijwilligerswerk als nevenactiviteit
Bestuurslid van een non-profitorganisatieFreelance schrijverVrijwilliger bij een dierenasiel
Adviseur in een adviesraadFotograafMentorbegeleiding aan jongeren
Toezichthouder bij een maatschappelijke ondernemingKunstschilderTaalmaatje bij een lokale taalorganisatie

Nevenactiviteiten aangeven bij de Belastingdienst

Als je nevenactiviteiten hebt met extra inkomsten, moet je dit melden bij de Belastingdienst, want er kan btw verschuldigd zijn. Als je dit niet doet, loop je het risico van zwartwerken en een boete.

Werk je als parttime zzp'er, dan moet je dit ook aangeven bij je inkomstenbelasting. Je voegt de winst van je onderneming toe aan het salaris dat je hebt verdiend in loondienst.

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen parttime en fulltime zzp'ers, dus je moet in beide gevallen ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Ook als parttime ondernemer moet je aangifte doen voor inkomstenbelasting en omzetbelasting.

Nevenactiviteiten melden bij je werkgever  

In veel werkomgevingen is het heel gewoon, en soms zelfs verplicht, om je nevenactiviteiten te melden.

Het doorgeven van je nevenactiviteiten is belangrijk om mogelijke belangenconflicten te vermijden, de integriteit van je werk te waarborgen en te voldoen aan bedrijfsregels en ethische normen. Raadpleeg daarom zeker de specifieke regels en richtlijnen van je werkgever om te achterhalen of je verplicht bent om je nevenactiviteiten te melden in jouw situatie.

Of je nu wel of niet een extra bijbaantje mag nemen, staat vaak vermeld in je arbeidsovereenkomst. Bekijk wat er staat onder het ‘nevenwerkzaamhedenbeding’. Daar staat precies beschreven hoeveel ruimte je hebt voor andere klussen. Sommige werkgevers doen er niet moeilijk over, maar het is toch slim om het even te vragen. Anderen zijn wat strikter en verbieden gewoon die tweede baan. Soms hangt er zelfs een boete aan als je stiekem toch de regels overtreedt. Dus voordat je die geheime carrière als nachtclubeigenaar begint, check eerst dat nevenwerkzaamhedenbeding!

Gerelateerde vacatures

Een selectie van gerelateerde vacatures bij het artikel

Nevenactiviteiten op je cv

Wist je dat het toevoegen van nevenactiviteiten aan je cv je kans op een baan aanzienlijk kan verhogen volgens een onderzoek? Namelijk met 16,7 procent! Over het algemeen is het dus slim om nevenactiviteiten op je cv te vermelden. Het kan een waardevolle aanvulling zijn, omdat jij je toekomstige werkgever meer inzicht geeft in wie je bent als persoon en welke vaardigheden en interesses je buiten je formele werkzaamheden hebt ontwikkeld.

Hier zijn een paar redenen waarom het vermelden van nevenactiviteiten op je cv nuttig kan zijn:

  • Breder beeld van vaardigheden: nevenactiviteiten kunnen extra vaardigheden tonen die niet direct gerelateerd zijn aan je werk, maar die nog steeds waardevol kunnen zijn voor een werkgever.

  • Blijk van betrokkenheid: het laat zien dat je proactief bent, betrokken bent bij de gemeenschap en bereid bent om tijd en energie te investeren in andere activiteiten buiten je hoofdtaak.

  • Persoonlijkheid en cultuurfit: nevenactiviteiten kunnen iets onthullen over je persoonlijkheid en interesses, wat werkgevers kan helpen bij het beoordelen van je cultuurfit binnen het bedrijf.

  • Netwerken: als je betrokken bent bij professionele netwerken of verenigingen, kan dit een positieve invloed hebben op je netwerk en carrièrekansen.

Zorg er wel voor dat je alleen relevante nevenactiviteiten vermeldt, met de nadruk op diegenen die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Vermeld ook beknopt welke vaardigheden je hebt ontwikkeld of welke resultaten je hebt bereikt in deze activiteiten.

Cv maken

Wil je jouw cv updaten of heb je nog geen cv? Maak gemakkelijk en snel een professioneel cv waar je direct mee kunt solliciteren. In enkele stappen heb jij een cv opgemaakt en ben je klaar voor je volgende sollicitatiegesprek. Bekijk ook een voorbeeld cv, handig als opstapje naar je eigen nieuwe cv!

Hoewel we ons best doen om ervoor te zorgen dat alle informatie up-to-date en correct is, kunnen we geen garanties bieden over de volledigheid, betrouwbaarheid of nauwkeurigheid van dit artikel.

Gebruikte bronnen:


Afbeelding van de auteur

Nationale Vacaturebank

Redactie

Nationale Vacaturebank is er voor iedereen. We helpen kandidaten bij het vinden van een passende baan en bieden oplossingen om organisaties te ondersteunen in hun zoektocht naar talent. We voeren structureel onderzoek uit waardoor we weten wat er speelt op de Nederlandse arbeidsmarkt.